Hirdetés

Nagy bejelentést tett a magyaroknak Orbán Viktor, sok pénz marad a zsebünkben

Morvay Péter portré Morvay Péter

Rengeteg pénzt spórolhatnak a fővárosba kicsit távolabbról ingázók, de a tanulók és a nyári kirándulók is jól járnak az új bérletformákkal.

Orbán Viktor miniszterelnök a szombati évértékelőn jelentette be a két új belföldi utazási lehetőség megnyitását.

Az új forma segíthet az infláció megfékezésében is, amelyet az év végére egy számjegyűre akar visszafogni a kormány. Az még kérdés, hogy az intézkedés nyomán elkerülhető lesz-e a nyugdíjkatasztrófa Magyarországon.

A vármegyebérlet és az országbérlet májustól indul.

Mindkét bérlet a vonatokon (MÁV, HÉV, GYSEV) és a távolsági buszokon lesz érvényes értelemszerűen.

Az infostart.hu értesülése szerint a kormány kompenzációt fizet a társaságoknak, a bérletek hatására megváltozó utasigényekre reagálva pedig ígéri, változtat a járatkapacitáson.

A vármegyebérlet ára 9450 forint, az országbérlet 18 900 forint lesz havonta.

Az új bérletrendszer bevezetését Orbán Viktor jelentette be az évértékelőn
Az új bérletrendszer bevezetését Orbán Viktor jelentette be az évértékelőn

A részleteket Lázár János miniszter ismertette, eszerint az új bérletek április végétől kaphatók, ás a tanulók az országbérlet és a vármegyebérlet esetében is 90 százalékos kedvezményt kapnak.

A bérletek offline (MÁV- és Volán-pénztárakban, buszok fedélzetén, GYSEV-pénztáraknál) és a MÁV applikációján keresztül online is elérhetők lesznek.

Az új bérletformákkal rengeteget lehet spórolni majd:

A vármegyebérlet olcsóbb lesz, mint egy havi BKK-bérlet vagy 15 liter üzemanyag, amely 250-300 km megtételéhez elegendő, a tanulóbérlet 2 gombóc fagyi ára.

Az országbérlet mindazoknak megéri, akik rendszeresen átlépik a megyehatárukat, két vármegyebérlet áráért ugyanis az egész országban utazhatnak (pl. Székesfehérvár-Budapest ingázás).

A kormány a turizmus fellendülését is várja az új bérletfajtáktól.

Az országbérlet ára az eddigi 30 kilométeres bérletnél 2500 forinttal olcsóbb lesz a teljes árú bérlet esetén, de ezt is megvehetik 1890 forintért a tanulók.

A helyjegyköteles szakaszokra, 1. osztályú utazásra, helyi közösségi közlekedésre (pl. BKK) nem érvényes a bérlet, de Budapesten belül a helyközi szolgáltatók járatain lehet velük utazni majd.

A teljes árú bérlet árának 86 százalékát térítik meg a munkáltatók, így vármegyebérlet esetében mintegy 1300, országbérlettel kicsivel több mint 2600 forint saját költségen tudnak utazni az utasok a helyközi szolgáltatókat választva.

A kedvezményes árú bérletek okozta bevételkiesést a kormányzat megtéríti a közlekedési társaságok felé, a tapasztalatokat pedig folyamatosan gyűjtik, a kapacitásokat változtatják.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés