Hirdetés

Nagy bajba kerülhetnek a nyugdíjasok, kenyérre is alig marad pénzük

Garai Kitti portré Garai Kitti

Csütörtökön tette közzé a Központi Statisztikai Hivatal az augusztusi inflációs adatot. Farkas András nyugdíjszakértő szerint a KSH adatai alapján a novemberi nyugdíjemelési korrekció mértéke 1,8 százalék lesz. Hozzátette: ez egy nagyon alacsony érték, ugyanis az augusztusi infláció 15,6 százalék, a nyugdíjas infláció pedig 15,7 százalék volt, miközben az infláció éves alapon 20 százalék felett tetőzhet. 

A nyugdíjszakértő szerint 2022 januárja és augusztusa között az előző év azonos időszakához képest a fogyasztói árak az összes háztartást figyelembe véve átlagosan 10,7 százalékkal, a nyugdíjas háztartások körében pedig átlagosan 10,6 százalékkal emelkedtek. Emlékeztetett: a nyugdíjtörvény szerint az eddigi 5 százalékos plusz 3,9 százalékos nyugdíjemelést a fenti adatok közül a magasabb, azaz a 10,7 százalékos mértékre kell kiegészíteni, így a korrekció mértéke 1,8 százalék lesz. 

A visszamenőleges hatályú nyugdíjemelési korrekciót a 2022 februárjában kifizetett 13. havi nyugdíjra is megkapják a nyugdíjasok, tehát a novemberi, 1,8 százalékkal emelt összegű nyugdíj mellé még 11 havi korrekciót is egyösszegben kifizetnek.

A szépkorúak ezzel 2022-ben összesen 10,7 százalékos összesített nyugdíjemelésben részesülnek, ám Farkas András szerint ez nem lesz elegendő, ugyanis az éves infláció mértéke az elemzői konszenzus szerint meg fogja haladni a 20 százalékot. A szakértő úgy véli, több millió magyar érezheti majd magát szegényebbnek. 

Hozzátette azt is, hogy nem lehetnek nyugodtak az idősek, mivel a kormánynak a nyugdíjakat 2023. január 1-jétől a költségvetési törvény értelmében csak 5,2 százalékkal kellene emelnie, miközben az infláció a következő év első felében is nagyon magasnak ígérkezik.

"A nyugdíjasok számára sötét hónapok jöhetnek, ha a kormányzat nem igazítja a realitásokhoz a boldog békeidőkben kialakított és a jelenlegi veszélyhelyzetben alkalmatlannak bizonyuló utólagos, több hónapos késéssel érkező és az exponenciálisan növekvő árakhoz igazodni képtelen nyugdíjemelési korrekciós eljárást" – idézte a nyugdíjszakértőt az Index.

Mint ismert, a kormány szeptemberben dönt a nyugdíjemelésről melynek mértéke valószínűleg a szokásos módszerrel kiszámított érték lesz. Azonban a rendkívüli infláció miatt a kormány eltérhet az 1,8 százalékos mértékű kiegészítő nyugdíjemeléstől, és felülbírálhatja azt kedvezőbb mértékűre is. 

Tényleg nagy bajba kerülhetnek a nyugdíjasok.

Cimkék:
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés