Hirdetés

Tényleg nagy a baj, Amerika felkészült a legrosszabbra

Morvay Péter portré Morvay Péter

Példátlanul nagy kamatemelést hajtott végre az amerikai jegybank. A döntés Magyarországot is érintette, minden idők második legmagasabb dollár árfolyamát eredményezte.

A Federal Reserve (Fed) történelmet írt szerdán, amikor jóváhagyta a harmadik egymást követő 75 bázispontos kamatemelést. Az amerikai pénzügyi vezetés ezzel az agresszív lépéssel próbálja megfékezni az elszabadult inflációt.

A CNN értékelése szerint a nagyarányú kamatemelésre senki nem számított. 

A 2008-as globális pénzügyi válság óta most a legmagasabb az amerikai kamatláb.

A döntés az 1980-as évek óta a Fed legkeményebb politikai lépése az infláció elleni küzdelemben. Jerome Powell, a Federal Reserve elnöke elismerte, hogy ez a gyors szigorítás gazdasági fájdalmat okozhat.

Mint mondta, a kamatemelés valószínűleg fájdalmas lesz az amerikai vállalkozások és háztartások milliói számára, mert a hitelfelvétel költségei - például a lakás- és gépkocsihitelek, valamint hitelkártyák után fizetendő kamatok – megemelkednek.

„Senki sem tudja, hogy ez a folyamat recesszióhoz vezet-e, vagy ha igen, milyen jelentős lenne ez a recesszió” - mondta Powell a bejelentést követő sajtótájékoztatón.

Az egyik legnagyobb kereskedelmi bank, a JPMorgan Chase vezérigazgatója, Jamie Dimon még ennél is borúsabban fogalmazott és arra figyelmeztette az amerikai képviselőház tagjait, hogy

 „készüljenek fel a legrosszabbra”. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés