Hirdetés

Nagy a baj: januárra elfogynak a magyarok tartalékai

Garai Kitti portré Garai Kitti

Az ATV Híradó riportja szerint bár a fokozódó munkaerőhiány és a növekvő infláció egyre feljebb tornássza a béreket, de a drasztikusan növekvő árak miatt csökken a reálbér. 

Hiába emelkednek a bérek, ha a pénzünk egyre kevesebbet ér. A pénzromlás májusban lépte át a lélektani határt, ekkor 10,7 százalék volt a drágulás mértékse, ami azóta is folyamatosan nőtt, szeptemberben pedig már a 20,1 százalékot is elérte. A Statisztikai Hivatal legfrisebb jelentése szerint ez ár-bér spirál kialakulásához vezetett. A második negyedéves adatok szerint a munkáltatók teljes körénél az átlagbér 15,1 tized százalékkal nőtt, ami tovább fűtheti az inflációt - írja az ATV.

A GKI vezérigazgatója, Molnár László ugyanakkor úgy véli, hiába adnak több pénzt a dolgozóknak, a drágulás miatt reálbér csökkenésről kell beszélni. "A versenyszférában eleve kevesebb volt a béremelés, vagy kisebb mértékű volt, és az 5 fő alatti cégeknél még kisebb. Ugye a 20 százalék egy havi index, de az átlagos árindex, ami várhatóan 13-14 százalék lesz, abból az következik, hogy a dolgozók jelentős részének reálbér csökkenés lesz az idén”

Hasonlóan vélekedik az agrárközgazdász is, aki úgy számol, a növekvő árak miatt egyre kevesebb embernek van félretett pénze.

Nagyon kevés tartaléka maradt, a következő három hónapban mondjuk az idei év végéig, jövő év januárig az összes plusz forrást el fogja költeni a lakosság

-  mondta Raskó György, aki szerint a rekordmagas infláció a jövő évben csak lassan fog mérséklődni, a cégek év eleji béremelései pedig nem minden esetben kompenzálják majd a dolgozók növekvő kiadásait. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés