Hirdetés

Na, még ez is: rákot okozhat a bacon

 portré

A tanulmányok szerint a baconszalonna sajnos többféleképpen is növelheti a rák kockázatát.

Feldolgozott húsnak számít minden olyan húskészítmény, amelyet pácolva, füstöléssel, sózással, konzerválással vagy más módszerekkel tartósítottak. A pácolt húsok, például a baconszalonna, feldolgozottnak minősülnek, a felvágottak, a virsli és a kolbászfélék mellett.

Jó tudni, hogy a bacon káros az egészségre, rákot okozhat
Jó tudni, hogy a bacon káros az egészségre, rákot okozhat Fotó: Pixabay

Az Egészségügyi Világszervezet a közelmúltban rákkeltőnek minősítette az összes feldolgozott húst, beleértve a bacont is. Ennek az az oka, hogy számos tanulmány a feldolgozott hús nagyobb bevitelét bizonyos ráktípusok magasabb kockázatához kötötte, beleértve a vastag- és végbélrákot, a gyomorrákot és a mellrákot. 

A legtöbb szalonnatermék nátrium-nitritet tartalmaz, amely megakadályozza a baktériumok elszaporodását, valamint javítja az ízt és a színt. Hőnek kitéve a nátrium-nitrit nitrózamint termelhet – egy olyan vegyületet, amely a rák kialakulásához köthető. Ezenkívül a kikeményítés, grillezés és füstölés hozzájárul az olyan káros vegyületek képződéséhez, amelyek mindegyike rákkeltő hatású - írja a divany.hu

A szalonna nagyon sok nátriumot tartalmaz, körülbelül 193 mg van minden szeletben. Az Egyesült Államok Mezőgazdasági Minisztériuma (USDA) azt javasolja , hogy a nátriumbevitelt napi 2300 mg alá korlátozzuk. Különben nemcsak a vérnyomás szintjét emelheti, hanem a rák kialakulásának magasabb kockázatával is összefüggésbe hozható. Egyes kutatások a megnövekedett nátriumbevitelt a gyomor- és tüdőrák nagyobb kockázatával társítják.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés