Hirdetés

Brutális mutációkat hozhat létre ez a covid elleni gyógyszer

Nap Híre portré Nap Híre

A tudósok bizonyítékot találtak arra, hogy a vírus túlélheti a molnupiravirral való kezelést, ami mutálódott változatokhoz vezethet.

A Molnupiravir, amelyet Lagevrio márkanév alatt is árulnak, arra szolgál, hogy a koronavírust pusztulásig mutálja, azonban a kutatók most bizonyítékot találtak arra, hogy a vírus néha túlélheti a kezelést, ami mutálódott változatokhoz vezet, amelyek időnként más emberekre is átterjednek - írja a Promotions. A lap ugyanakkor megjegyzi, arra nincs bizonyíték, hogy a molnupiravir a Covid veszélyesebb változatait hozta volna létre, de a tudósok szerint a mutációk növelték a vírus genetikai sokféleségét a vadonban, és több lehetőséget biztosítottak a jövőbeli evolúcióhoz.

Az embereknek vannak aggályaik a molnupiravirrel kapcsolatban, és ez bizonyos értelemben visszaigazolja ezeket

- mondta Dr. Theo Sanderson, a tanulmány vezető szerzője, a londoni Francis Crick Intézet posztdoktori kutatója. "Tudjuk, hogy ezek a vírusok jelentős számú mutációt követően is életben maradhatnak, és bizonyos esetekben még mindig fertőzőképesek lehetnek" - tette hozzá. A kutatók arról is beszéltek, hogy ezek az eredmények nagyon fontosak ahhoz, hogy a fejlesztés alatt álló gyógyszerek kockázatait és előnyeit tovább értékeljék. 

A Nature című folyóiratban megjelent írásukban a kutatók számos bizonyítékot ismertetnek, és azt is leírták, hogy az első jel akkor bukkant fel, amikor átfésülték a több mint 15 millió Covid-genomot tartalmazó globális adatbázisokat. A tudósok a molnupiravir bevezetése után, 2022-ből származó vírusokban találtak jellegzetes mutációkat. Amikor a gyógyszer mutálja a vírus RNS-ét, a genetikai kód bizonyos régióiban növeli a specifikus mutációk arányát.

Amellett, hogy a tudósok a betegektől kapott Covid-vírusokban is felfedezték a jellegzetes mutációkat,arra a következtetésre jutottak, hogy ezek gyakoribbak voltak azokban az országokban, ahol a legtöbb molnupiravirt használták, például az Egyesült Királyságban, Ausztráliában, az Egyesült Államokban és Japánban. További elemzések után pedig nyilvánvalóvá vált, hogy a jellegzetes mutációk gyakoribbak voltak az idősebb betegektől vett Covid-vírusokban, akiket nagyobb valószínűséggel kezeltek a gyógyszerrel.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés