Hirdetés

Mi a rosszabb, a munkanélküliség vagy egy szörnyű munkahely? Itt a válasz

Nap Híre portré Nap Híre

Gyakran elhangzó kérdés lehet: melyik tesz rosszabbat a mentális egészségünknek, ha nincs munkánk vagy ha olyan munkahelyünk van, amit szívből gyűlölünk. A válasz sokak számára meglepő lehet. 

A témával foglalkozó kutatások szerint az emberek nagyjából 20-40 százaléka utálja a munkáját, ennek ellenére nem mondanak fel, mert félnek a változástól. A felmondást nehezíti, hogy az álláskersés sokáig tartat, senki nem szeretne munkanélküli lenni és még attól is tartanak, hogy rosszabb munkát fognak ki, mint az előző. Emiatt pedig rengetegen maradnak agonizálni az utált munkájukban. 

Egy rossz munkahelyen szenvedni viszont igencsak káros mellékhatásokkal járhat, mind a fizikai mind pedig a mentális egészségünkre – írja a Liner. A testsúly szélsőséges változása, az alvászavar és a kimerültség is a problémák között lehet. De ugyanígy az immunrendszer gyengülése, a szív- és érrendszeri betegségek, valamint a depresszió és a szorongás is jelentkezhet. Emellett a személyiségünket is teljesen tönkreteheti, ha olyan helyen dolgozunk, ahol nem akarunk. 

A kutatások arra világítottak rá, hogy aki a munkahelyén boldogtalan, az hamarosan a magánéletében is az lesz. 

Sőt: egyes vizsgálatok egyenesen azt állítják, még a munkanélküliség is jobb a mentális állapotunknak, mint egy olyan munkahely, amit nem szeretünk. A hosszas szenvedés azonban főleg az idősebb generáció tagjaira jellemző, ők ragaszkodnak a végsőkig egy rossz munkahelyhez. Ez azonban a munkáltatónak sem jó, hiszen ha valaki motiválatlan, akkor csak a kötelező minimumot fogja teljesíteni, ám ha valaki szereti a munkáját, akkor is keményebben dolgozik az elvártnál, ha ebből semmilyen előnye nem származik. 

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés