Hirdetés

Riadót fújt Müller Cecília, erre számíthatunk csütörtöktől

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Csütörtöktől éjfélig az ország egész területére harmadfokú hőségriasztást léptet életbe az országos tisztifőorvos a meteorológiai szolgálat előrejelzése alapján, valamint a Nemzeti Népegészségügyi Központ ajánlására.

Felhívták a lakosság figyelmét, hogy a magas hőmérséklet károsan befolyásolja az egészségügyi állapotukat, a hőség kiemelten veszélyes az idősekre, a gyermekekre és a fizikai munkát végző emberekre. Kiemelték továbbá: az idős emberek körében a magas hőmérséklet szív- és érrendszeri panaszokat okozhat, amelyek észlelésekor haladéktalanul orvoshoz kell fordulniuk, továbbá érzékenyen reagálhatnak a gyógyszereket szedő betegek is - írja az ATV.

Illusztráció
Illusztráció Fotó: pixabay.com

Mindenkinek azt ajánlják, hogy a kánikula idején - elsősorban 11 és 15 óra között - mindenképpen hűvös helyen tartózkodjanak, emellett pedig lehetőleg kerüljék a szervezetüket terhelő fizikai munkát és ha tehetik, akkor naponta többször zuhanyozzanak langyos vízzel. Felhívták a figyelmet arra is, hogy az embereknél minden esetben legyen elegendő folyadék, illetve ne feledkezzenek meg a bőrük védelméről sem.

Felhevült testtel senki ne ugorjon vízbe!

A járművel közlekedők számára külön kiemelték: néhány percre se hagyják a gyermekeket, illetve a házi kedvenceket a parkoló autóban, hiszen néhány perc alatt akár 50 fokra is felmelegedhet a belső tér. Hozzátették: ha bárki napon álló autóban hagyott gyermeket vagy háziállatot lát, azonnal értesítsék a 112-es segélyhívó számot.

Azt is külön közölték, hogy a jelenlegi nagy melegben a növényzet a szokásosnál sokkal szárazabb, így könnyen meggyulladhat. Idén nyáron eddig 3660 tűz keletkezett a szabadban. Ezért arra kérnek mindenkit, hogy tartsák be a tűzgyújtási tilalom szabályait, és senki ne gyújtson tüzet a természetben.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés