Hirdetés

Müller Cecília kiadta a riasztást, a következő napokban pokoli hőség lesz

Nap Híre portré Nap Híre

Csütörtök éjfélig másodfokú hőségriasztást léptetett életbe az országos tisztifőorvos az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése alapján.

A Nemzeti Népegészségügyi és Gyógyszerészeti Központ és a Katasztrófavédelem arra figyelmezteti a lakosságot, hogy a tartósan magas hőmérséklet károsan befolyásolja az egészséget, az elhúzódó hőség kiemelten veszélyes az idősekre, a gyermekekre és a fizikai munkát végzőkre. Az időseknek szív- és érrendszeri panaszok jelentkezhetnek, ezek észlelésekor azonnal orvoshoz kell fordulni – írja közleményében a Katasztrófavédelem.

Kiemelték, a kánikula idején, kiemelten 

11 és 17 óra között, lehetőleg tartózkodjuk hűvös helyen, kerüljük a terhelő fizikai munkát és zuhanyozzunk naponta többször langyos vízben.

Hozzátették, nem szabad a gyermekeket és a háziállatokat tűző napon álló gépjárműben hagyni, mivel akár pár perc alatt 50-60 Celsius-fokra is felmelegedhet az autó. Ha bárki ilyet lát, azonnal hívja a 112-es segélyhívószámot.

Mint írták, a szabadtéri tüzek megelőzése érdekében csak a kijelölt tűzrakóhelyen szabad tüzet rakni, feltéve, ha nincs érvényben az adott területen tűzgyújtási tilalom. Azt kérik, senki ne égessen kerti zöldhulladékot, grillezéskor és bográcsozáskor pedig egyetlen percre se hagyjuk a tüzet felügyelet nélkül.

A strandolóktól pedig azt kérik, a kritikus időszakban vonuljanak árnyékba, használjanak magas faktorszámú napvédőkrémet és felhevült testtel semmiképp ne ugorjanak vízbe - írja az MTI.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés