Hirdetés

Több tízmillió forintba kerül megmászni a Mount Everestet

Garai Kitti portré Garai Kitti

Több tízmillió forintot költenek arra a hegymászók, hogy feljussanak a világ legmagasabb pontjára. 

Egy felmérés szerint forintra átszámítva 10 és 70 millió forint közé teszik a költségeket a hegymászók egy Everest-expedícióra - írja a napi.hu. Ez már leírva is brutális, 70 millió forintból már egy családi házat is vehet magának bárki. A lap megjegyezte azt is, hogy azért ilyen nagy az eltérés az árak között, mert sok tényező befolyásolja azokat.

Az ExpedReview adatai szerint a Mount Everest megmászása átlagosan 20 millió forintba kerül. Az árak pedig folyamatosan emelkednek, két év alatt több mint 7 százalékos volt a drágulás. A hegymászás költsége nemcsak az infláció miatt emelkedik, hanem drágultak az engedélyezési díjak, kormányzati oldalról az adók, logisztikai költségek, de még a szezon időjárás miatti befolyásoltsága is fontos tényező.

"Mindig számíthatunk arra, hogy a himalájai hegymászás évről évre drágább lesz, ugyanis a tavaszi mászószezon után általában az egész iparágban emelkednek az árak

– mondta Caroline Pemberton, a Climbing the Seven Summits ügyvezető igazgatója az ExpedReview-nak nyilatkozva, kiemelve, hogy az idei évben még nagyobb mértékű áremelkedésre számít a kedvezőtlen makrogazdasági jellemzők miatt.

De miért kerül milliókba?

Hivatkozás másolása

Az élelmiszerek és a felszerelés felszállítása súlyos költségeket jelent a hegymászó csoportok számára, gyakran helikoptert kell bérelni, hogy az alaptáborig eljuttassák az elengedhetetlen eszközöket, ami önmagában is komoly költségeket jelent a szervezők számára.

A serpa (himalájai teherhordó, hegyi kísérő) bérköltsége szintén nagyon sokba kerül – érthető okokból, hiszen az életüket kockáztatják minden mászáskor. Ráadásul, ha épp nem Nepálban lakik, akkor az oda való eljutást is ki kell fizetni. 

Általában elmondható, hogy 20-21 millió forint alatt nem úszható meg egy Everest-expedíció, de akár 70 millió fölé is rúghatnak a költséget, ha extra szolgáltatásokat kíván a hegymászó igénybe venni.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés