Hirdetés

A Mount Everestnél van rosszabb is: kiderült, melyik a világ leghalálosabb hegye

Garai Kitti portré Garai Kitti

Bár az idén különösen veszélyes a Mount Everest megmászása, mégsem az a világ legveszélyesebb hegye.

A Mount Everesten már több mint 300 ember vesztette életét, s bár ez a világ legmagasabb csúcsa, de az arányokat tekintve nem a leghalálosabb hegy. A Statista a Himalayan Database és a Mountain IQ adatait elemezve a 14 „nyolcezresre” fókuszált – ezek azok a hegyek, amelyeknek csúcsa legalább 8000 méterrel a tengerszint felett található. Az érintett hegyek mind a Himalájához és a Karakorumhoz tartoznak.

Az eredmények alapján a halálozási arányt tekintve a 8091 méter magas, nepáli Annapurna a legveszélyesebb - derül ki a 24.hu cikkéből.

Az adatok szerint az 1900-as évek óta a 244 expedíció során 72 haláleset történt  ezen a hegyen, a halálozási arány itt 29,5 százalék. Az Annapurna a tízedik legmagasabb hegy a bolygón, először 1950-ben mászták meg, 2022-ig 365-en érték el a csúcsát, ám a meghódítása különösen nehéz és veszélyes a kiszámíthatatlan időjárási viszonyos és a magas lavinaveszély miatt. 

Halálosságát tekintve a harmadik legmagasabb hegy, a 8586 méteres, India és Nepál területén fekvő Kancsendzönga sem sokkal marad el, itt az arány 29,1 százalék. Erőss Zsolt és Kiss Péter 2013-ban ezen a hegyen vesztette életét. A listán a K2 a harmadik, ez a 8611 méteres, Kína és Pakisztán területén húzódó hegy a Mount Everest után a második legmagasabb. A K2-n a halálozási arány 22,9 százalék.

Hirdetés
Hirdetés

Kapcsolódó cikkek

Hirdetés
Hirdetés