Hirdetés

Moszkvában ünnepeltek, Varsóban tiltakoztak a győzelem napján

Morvay Péter portré Morvay Péter

A második világháború európai szakaszát lezáró fegyverszünetet kétszer írták alá, a náci Németország május 8-án a nyugati hatalmak, 9-én a Szovjetunió előtt tette le a fegyvert. Ma Moszkvában ünnepeltek.

Vlagyimir Putyin a Kremlből sétált át a Vörös térre, ahol katonai parádé fogadta.

Az elnök párhuzamot vont a második világháború és a most zajló ukrajnai „különleges katonai művelet” között.

„A civilizáció ma ismét fordulóponthoz érkezett, Oroszország ellen újra háború folyik, de az ország képes szavatolni biztonságát” – jelentette ki Putyin.

A moszkvai Vörös téren idén visszafogottabb volt a katonai parádé
A moszkvai Vörös téren idén visszafogottabb volt a katonai parádé ABC News

Ígéretet tett arra, hogy a Donbász lakóit is megvédik és a konfliktusért „a nyugati globalista eliteket” tette felelőssé.

„Még mindig a kizárólagosságukról beszélnek, egymás ellen uszítják az embereket és megosztják a társadalmakat, véres konfliktusokat és puccsokat provokálnak, gyűlöletet, ruszofóbiát és agresszív nacionalizmust szítanak, lerombolják a családot és a hagyományos értékeket, amelyek az embert emberré teszik” – sorolta a „bűnlajstromot” Putyin.

Az orosz elnök szerint nyugaton azt is elfelejtették, hogy „ki győzte le a legnagyobb gonoszt a világon, és 

kik nem kímélték életüket Európa népeinek felszabadításáért".

Arról nem tett Putyin említést, hogy Sztálin 1941-ig Németország oldalán állt, és a második, nyugati front megnyitása tehermentesítette a szovjet hadsereget, amely a győzelem után közel fél évszázadig megszállás alatt tartotta az elfoglalt területeket.

Putyin felpanaszolta az Ukrajna elleni támadást követő oroszellenes reakciókat.

Mint mondta „számos országban kegyetlenül és hidegvérrel rombolják le a szovjet katonák emlékműveit, lerombolják a nagy hadvezérek emlékműveit, valóságos náci és kollaboráns kultuszt hoznak létre, eltörlik és meghamisítják a valódi hősök emlékét”.

Szerinte ennek az oka az, hogy „új hadjáratot készítettek elő Oroszország ellen azok, akik ehhez neonáci söpredéket gyűjtöttek össze a világ minden tájáról” – fogalmazott. 

Szerinte az ukrán nép a "bűnöző rezsim" túsza lett, a kegyetlen és öncélú terveik alku tárgyává váltak.

Szimbolikus válaszként is tekinthető erre Zelenszkij ukrán elnök rendelete, amelynek értelmében 

május 9-ét mostantól kezdve nem a nácizmus/fasizmus felett aratott győzelem napjaként kell ünnepelni, hanem Európa Napjaként.

Az ukrán fővárosba látogatott az Európa-napon Ursula Von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke is. 

Mint ismert, az Európai Unió eszmei hátterét 1950. május 9-én fogalmazta meg Robert Schuman akkori francia külügyminiszter.

Zelenszkij elnök weboldalán közzétett rendelet szerint Ukrajnának együtt kell ünnepelnie az Európai Unió tagállamaival.

Az államfő emellett az Oroszországgal minden téren folyó szakítás jegyében kezdeményezte, hogy a nácizmus feletti győzelem napját a jövőben május 8-án ünnepeljék.

Incidens zavarta meg a győzelmi napi megemlékezést Varsóban, ahol ukrán zászlók tömkelege blokkolta az orosz nagykövet útját.

Az installáció több száz ukrán zászlóból és keresztből állt, utóbbiak a fegyveres konfliktusban elhunyt civileket szimbolizálták. Ezekre néhány áldozat nevét és életkorát is felírták a szervezők.

Viktoria Pogrebniak, a szervező Euromaidan-Warszawa polgári kezdeményezés egyik vezetője azt mondta, céljuk az volt, hogy harcoljanak az orosz propaganda ellen és megmutassák a valós képet a háborúról a világnak.

"Lebombáznak, megölnek, megerőszakolnak. 

Megölnek, csak azért, mert ukránok vagyunk" – fogalmazott az aktivista.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés