Hirdetés

„Monacói zászlóalj” - Az orosz oligarchák helyét ukrán milliárdosok vették át a francia Riviérán

Morvay Péter portré Morvay Péter

A Le Monde tényfeltáró riportban leplezte le a háború elől a francia tengerpartra költöző milliárdosokat.

Az orosz invázió kezdete óta több tucat gazdag ukrán család menekült dél-franciaországi villákba. 

A harcképes korú férfiak az illegális távozásuk miatt kapták a „Monacói zászlóalj” becenevet.

A lap tudósítása szerint a helyiek által Côte d'Azur-nek nevezett francia Riviérán az orosz milliárdosok helyét az utóbbi évtizedben ukrán oligarchák foglalták el.

A helyiek a bejárat előtt posztoló kalasnyikovos kommandósokról és a kék-sárga zászlós rendszámtáblájú luxusautókról ismerik csak a lakókat, akik nem keverednek a helyiekkel.

Az egyik ilyen ház Viktor Pincsuk volt parlamenti képviselőé, aki üzletemberként 

Tony Blairtől kezdve Bill Clintonon át Dominique Strauss-Kahnig számos nyugati politikai kulcsfigurával való kapcsolatairól ismert. 

Pincsuk több televíziós csatorna tulajdonosa, ő alapította a Jaltai Európai Stratégia nevű agytrösztöt, amely évente nagyszabású gazdasági konferenciát szervez. 

A 62 éves férfit kora miatt amúgy már nem lehetett besorozni, de mégis sokan bírálják, amiért az invázió kezdetén elhagyta hazáját. 

A francia újságíró kérdésére a luxusvilla előtt álló fegyveres testőr mosolyogva csak annyit mondott, hogy 

„Ide semmi sem megy be és semmi sem jön ki”.

II. Lipót belga király egykori villája, amit Zelenszkij elnök barátja, Rinat Akhmetov vett meg 200 millió euróért
II. Lipót belga király egykori villája, amit Zelenszkij elnök barátja, Rinat Akhmetov vett meg 200 millió euróért

A „Monacói zászlóalj” tagjai ellen 2022 augusztusában az SZBU, az ukrán titkosszolgálat nyomozást indított, eddig nem sok sikerrel.

A hatóságok listáján legalább 84 olyan személy van, akik a francia tengerparton vészelik át a háborút.

Az érinthetetlenek között van Ihor Szurkisz, a Dinamo Kijev elnöke valamint testvére, Hrihorij Szurkisz, aki az UEFA egyik alelnöke, mindketten alkohol- és dohányimportból lettek dúsgazdagok.

A Szurkisz testvérek nem fáradtak azzal, hogy ingatlant keressenek maguknak, az Ukrajinszka Pravda című napilap szerint 

a háború kezdete óta évente 2 millió euróért bérelnek egy lakosztályt a Monte-Carlo Bay Hotelben. 

A Riviérán él több olyan gazdag volt parlamenti képviselő is, akik a Zelenszkij elnök által feloszlatott ellenzéki párt, az Életért Platformnak a tagjai. 

Aztán vannak olyanok is, akik azt állították a Le Monde riporterének, hogy ők csak a háború áldozatainak gyűjtenek támogatásokat a monacói elit tagjaitól, és ezt persze nem lehet a távoli Kijevből intézni. 

A „Monacói zászlóalj” számos tagja állította azt, hogy alapítványokon keresztül támogatják a háborús erőfeszítéseket.

Páncélozott óvóhelyeket, több tízezer golyóálló mellényt és több millió dolláros pénzügyi támogatást osztanak szét a fegyveres erőknek a jelentések szerint ezek a gazdag adományozók.

A Le Monde szerint az 1990-es években az újgazdag oroszok voltak többségben, de az utóbbi 10 évben a volt szovjet köztársaságok, köztük Ukrajna elitje vette át a helyüket. 

A francia lap szerint a háború előtt a jelenlegi ukrán elnök is többször megfordult a környéken. 

2018 augusztusában, nyolc hónappal az elnökké választása előtt egy este a nizzai színházban egy Franciaországban akkor még kevéssé ismert színész lépett fel egy népzenei együttessel. 

Volodimir Zelenszkij nagy sikert aratott, és nem sokkal később az őt vendégül látó Rinat Akhmetov, Ukrajna leggazdagabb embere 200 millió euróért megvásárolta a régió legszebb villáját. 

Az üzletember, aki az acéliparban és az energiaiparban szerezte vagyonát, és a Shakhtar Donyeck futballklub elnöke, egy gyönyörű, 1700 négyzetméteres épületet vett 14 hektáros földterülettel, amely korábban II. Lipót belga király tulajdonában volt. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés