Hirdetés

Eldurvult az olajvita a MOL és Ukrajna között, zsarolás állhat a háttérben

Nap Híre portré Nap Híre

Az Index információi szerint az Ukrtansnafta megzsarolta a Mol-t, így a magyar olajipari vállalat nem kíván tovább tárgyalni az ukrán céggel.

Korábban a Nap Híre is beszámolt arról, hogy a hétvégén napvilágot láttak olyan amerikai titkosszolgálattól származó információk, miszeritn Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a magyar ipart is tönkretette volna. Az államfő indokként a magyar kormány oroszpártiságára hivatkozott. A kiszivárgott lehallgatási jegyzőkönyv szerint ez februárban hangzott el, amikor Zelenszkij az ukrán miniszterelnök-helyettessel való találkozón azt javasolta, hogy "robbantsák fel" a Magyarországot ellátó Barátság kőolajvezetéket.

A lapnak egy kormánytag azt mondta, hogy a kabinet tagjai fel vannak háborodva Zelenszkij szavai miatt – és ezt csak tovább tetézi az, hogy az OTP szankciós listára került. Hozzátette: ezért blokkolták az európai békekeret felhasználását.

Az ukrán kormány számára is egyértelmű, hogy a Barátság kőolajvezeték stratégiai fontosságú a magyar gazdaság szempontjából, és az orosz olaj kiesése problémát okozna. Erről tanuskodik az is, hogy Ukrajna folyamatosan emelni szándékozik a hazánkba érkező olaj tranzitdíját. Az Index értesülései szerint a Mol eddig folyamatosan tárgyalt az Ukrtransnafta vállalattal a tranzitdíjak mértékéről, amit az ukránok két lépcsőben kívánnak megemelni.

Kiemelték, május 15-én az ukrán cég vezérigazgatója orosz nyelvű levelet küldött a Molnak arról, hogy az ukrán mezőgazdasági termékekre vonatkozó korlátozásokat túl szigorúnak tartják, és úgy tapasztalják, a magyarok nem nyitottak a szabályozás további enyhítésére. Azt is megjegyezte Volodimir Tsependa, hogy Brüsszelből Ursula von der Leyenéktől azt az üzenetet kapta,

"ha a magyarok így állnak hozzá, akkor nyugodtan állítsák le a barátságon a kőolajszállítást Magyarország felé".

Ugyanakkor az ukrán cégvezető jelezte, kész a további egyeztetésre, ám úgy tűnik, hogy a fentieket a Mol zsarolásként értékeli, ezért nem kívánnak közvetlen tárgyalásokat folytatni az ukrán féllel.

Arra vonatkozóan semmilyen információ nincs, hogy Ursula von der Leyenék valóban küldtek volna ilyen üzenetet az Ukrtransnafta vállalat számára, sokkal valószínűbb, hogy az ukrán fél belső politikai utasításra küldte el politikai üzenetét a magyar olajipari vállalatnak.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés