Hirdetés

Lecsapott az MNB, jókora bírságot kapott a magyarok egyik bankja

Nap Híre portré Nap Híre

A Magyar Nemzeti Bank 53,5 millió forint bírságot szabott ki KDB Bank Európa Zrt.-re (KDB Bank) a vállalatirányítás, a belső védelmi vonalak, a kockázatmenedzsment, a működési és hitelkockázatok kezelése, illetve az IT-biztonság terén feltárt hiányosságok miatt.

A jegybank - helyszíni ellenőrzést is magába foglaló - átfogó vizsgálatban a 2020. április 1-jétől az eljárás lezárásának napjáig terjedő időszakot tekintette át.

A felügyeleti vizsgálat hiányosságokat állapított meg többek között a bank szabályozási, adatszolgáltatási, számviteli gyakorlatával, javadalmazási politikájával, továbbá a belső ellenőrzés és az ügyfélcsoportképzés gyakorlatával kapcsolatban.

Az MNB fejlesztendőnek tartja a hitelintézet irányító és ellenőrző testületeinek működését, részvételüket a banki kontrollterületek irányításában és számonkérésében, illetve belső szabályozásbeli és működési problémákat, továbbá erőforráshiányt tárt fel a bank compliance (szabályozóknak való megfelelési) területén.

A felügyeleti vizsgálat feltárta, hogy a bank kockázatkezelési és monitoring rendszere további kiegészítésre, fejlesztésre szorul, valamint a hitelintézet által használt csoportos értékvesztés-számítási módszertan átdolgozására van szükség.

Az MNB továbbá hiányosságot azonosított a bank informatikai rendszeréhez kapcsolódó, a kockázatokat csökkentő intézkedési terv végrehajtásával összefüggésben - írták.

A bírság meghatározásakor a pénzügyi felügyelet figyelembe vette számos jogszabálysértés magas kockázati súlyát, illetve azt, hogy egyes, a javadalmazásra vonatkozó korábbi vizsgálatok során feltárt hiányosságokat a hitelintézet mostanáig sem küszöbölte ki maradéktalanul. A jegybank értékelése szerint a hiányosságok nem veszélyeztetik a hitelintézet megbízható működését, de mielőbbi kiküszöbölésük elengedhetetlen.

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés