Hirdetés

Mire volt jó Kínának az Ázsia Játékok megrendezése?

Nap Híre portré Nap Híre

Az Ázsia Játékok alkalmas arra, hogy még jobban megszilárdítsa Kína vezető pozícióját Ázsiában is – erről beszélt Nádasi Tamás a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara Magyar–Kína tagozatának elnöke az ATV Spirit Keleti Szemle című műsorában.

Mint ismert, szeptember utolsó hetében rendezték a kelet-kínai Hangcsou városában az Ázsia Játékokat. A koronavírus-világjárvány miatt egy évvel elhalasztott Ázsia Játékok a harmadik alkalom, hogy Kína ad otthont a nyári olimpia után az egyik legnagyobb nemzetközi sporteseménynek. 1990-ben Pekingben, 2010-ben pedig Kantonban rendeztek Ázsia Játékokat.

Nádasi Tamás úgy véli, hogy ezzel Kína nem csak a régióban szeretné biztosítani vezető szerepét, hanem Peking arra használja az ilyen világeseményeket, hogy az Egyesült Államokkal szemben is erődemonstrációt tartson. Hiszen a két ország között nagyon komoly verseny zajlik a világ első számú hatalmi pozíciójának megszerzéséért.

Horváth Levente az Eurázsiai Központ igazgatója úgy véli: Kína az elmúlt években gazdaságilag komolyan megerősödött. Szerinte, ha megnézzük a világtörténelmet, akkor azt látni, hogy Kína most a reneszánszát éli. Rámutatott, hogy amíg az 1800-as évekig Kína gazdasága a világgazdaság teljesítményének 25-30%-át adta, addig ma újra a képzeletbeli dobogó második fokán áll.

A teljes adás:

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés