Hirdetés

Aggasztó adatokat közöltek! Ennyivel keresnek többet Romániában, mint idehaza

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Friss felmérést készített az Eurostat az Európai Uniós országok minimálbéréről, amiből kiderült, hogy már Romániában is többet vihetnek haza az emberek, mint hazánkban.

Az idei év elején a magyar minimálbér 578,74 euró volt, ami a kötelezően fizetendő legkisebb bérrel rendelkező tagállamok sorában a második legalacsonyabb. Egyedül Bulgáriában dolgoznak a magyar összegnél kevesebbért az érintett dolgozók, 398,81 euróért. Ez azt jelenti, hogy már Romániában is többet vihetnek haza az emberek. 

A jelenlegi helyzetet tovább rontja, hogy tavaly még jobban állt Magyarország, akkor nemcsak Bulgária, hanem Lettország és Románia is rosszabbul teljesített. A legfrissebb adatok szerint a szomszédos országban már 606,12 ezróért végzik a munkájukat a minimálbéres dolgozók, szemben a hazai 578 euróval - közölte a felmérés adatait a 24.hu.

Hozzátették azt is, hogy miközben 2022-ben a román és a magyar minimálbér között 2,3 százalékos differencia volt, idén ez már 4,7 százalék lett.

Rossz hír az is, hogy Romániában nettóban is meghaladta a minimálbér a hazai bérszintet, ugyanis hazánkban ez az összeg 152 950 forint, míg a szomszédban ez még 157 ezer forint.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés