Hirdetés

Ennyi pénzt vihetnek haza jövőre a magyarok

Garai Kitti portré Garai Kitti

Ezt figyelte az egész ország

Hivatkozás másolása

Mint azt a Naphíre is megírta, nem marad el a minimálbérek emelése: 2023-tól a minimálbér 16, a garantált bérminimum összege 14 százalékkal nő.

A bruttó összeg már ismert, a minimálbér 200 ezer forintról 232 ezer forintra emelkedik, a garantált bérminimum pedig 260 ezer forintról 296 400 forintra nő.

A Bank360.hu bérkalkulátora szerint így a minimálbér úgy alakul, hogy a nettója kedvezmények nélkül 154 280 forint, míg a garantált bérminimumé 197 106 forint lesz. Az adókedvezményre jogosult munkavállalóknak magasabb lesz ennél a havi bérjövedelme.

Ugyan az idei átlagos infláció mértéke még nem ismert, ám a várakozások szerint meghaladhatja a 16 százalékot is, így a mostani emelés elmaradhat attól, ezért a minimálbér reálértéke csökkenhet januártól – írja a HVG. Mint írták: ez a garantált bérminimumnál szinte biztosra vehető, de a minimálbérnél is erősen valószínű az előrejelzések alapján.

A 2023. évi minimálbért és garantált bérminimumot az egyezség nyomán még ki kell hirdetni jogszabályban a kormánynak, ezzel válik kötelezően alkalmazandóvá a munkaadók számára. Az érintett munkavállalók a januári bérüket már ez alapján fogják megkapni - tette hozzá a lap.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés