Hirdetés

Itt a végső döntés, ennyi lesz a minimálbér 2023-tól

Nap Híre portré Nap Híre

Nem marad el a minimálbérek emelése, 2023-tól a minimálbér 16, a bérminimum 14 százalékkal nő.

Nehezen bólintott rá a Magyar Szakszervezeti Szövetség (MASZSZ) a javaslatra, még szerdán is tárgyaltak a minimálbér tervezett emelésének mértékéről, ám végül sikerült szervezeten belül megállapodásra jutni - írja a 24.hu.

“Nem vagyunk tőle boldogok. De felelősségünk, hogy legyen minimálbér-emelés. Ezért írjuk alá a megállapodást, még ha csak ennyiről is fog szólni” – mondta a lapnak Zlati Róbert, a MASZSZ elnöke.

A szakszervezet 20 százalékos emelést tartott volna elfogadhatónak, a bérminimumnál pedig 40 ezer forintos növekedést szorgalmaztak. 

A mostani megállapodás értelmében a 16 százalékos emeléssel a minimálbér a jelenlegi bruttó 200 ezer forintról 232 ezer forintra emelkedhet januártól. A garantált bérminimum (amit szakmunkás minimálbérként is szokás emlegetni) pedig a mostani bruttó 260 ezer forintról 296 400 forintra nőhet.

Csütörtökön délután 3 órától lesz a következő tárgyalás a minimálbér 2023-as emelésével kapcsolatban, itt már alá is írhatják a bérmegállapodást. Kérdés viszont még, hogy bérajánlás lesz-e, vagyis hogy a többi bérkategóriára is lesz-e irányadó béremelési ajánlás a megállapodásban.

Nézzék meg a témával kapcsolatos ATV Start műsort, amiben Perlusz László főtitkár, VOSZ és Zlati Róbert elnök, MASZSZ voltak a vendégek.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés