Hirdetés

Mindent eldöntő, kegyetlen csapásra készülhet Putyin

Morvay Péter portré Morvay Péter

Komoly fegyverzet felhalmozásba kezdett Vlagyimir Putyin, aki minden eddiginél erőteljesebb csapásra készülhet Ukrajna ellen. A brit védelmi miniszter szerint azonban reális Ukrajna teljes győzelme is a háborúban.

Alekszandr Kovalenko orosz független katonapolitikai elemző szerint Szurovikin tábornok egységeinek nagyjából két hétre van szükségük ahhoz, hogy akkora fegyverarzenált halmozzanak fel, amivel gond nélkül képesek lennének áttörni Ukrajna légvédelmi rendszerét.

Az elemző szerint ez pedig olyan súlyos csapás lehet, ami akár a háború végkimenetelét is eldöntheti.

Kovalenko úgy látja, hogy az oroszok egyre kevesebb időt hagynak két nagyszabású támadás között, ami szintén a döntő csapás előkészítését szolgálhatja

Mint arról beszámoltunk, az ukrán belügyminiszter szerint Putyin újabb körös mozgosításra készül, melynek keretében akár 700 ezer katonát is besorozhatnának.

A felrősödött orosz légicsapások következtében az ukrán főváros nagy része víz- és villanyellátás nélkül marat. A háború legfiatalabb áldozata pedig egy kétnapos csecsemő, akit a zaporizzsjai kórházat ért támadásban halt meg.

Putyin előremenekülhet a háborúban, döntő csapást tervez
Putyin előremenekülhet a háborúban, döntő csapást tervez

Másként látja a katonai helyzetet a brit brit védelmi miniszter. Ben Wallace arra buzdítja Ukrajnát, hogy „tartsa fenn a nyomást és a lendületet”, és a téli hónapokban is folytassák az orosz megszállók elleni gyors támadásaikat.

„Az ukránok fölényben vannak a felszerelés és a személyi állományuk minőségében a demoralizált, rosszul kiképzett, gyengén felszerelt oroszokkal szemben” - mondta Wallace, 

aki szerint Ukrajna a téli offenzívához 300 000 darab sarkvidéki hadfelszerelést kapott a nemzetközi közösségtől.

Wallace a The Daily Beast című lapnak elmondta, az ukránok sokkolták a világot azzal, hogy megmutatták saját bátorságukat és képességeiket, valamint az orosz fegyveres erők hatalmas hiányosságait.

Mint arról beszámoltunk, ezzel szemben két héttel ezelőtt Mark Milley tábornok, az amerikai vezérkari főnökök egyesített bizottságának elnöke arra figyelmeztetett, hogy mivel Ukrajna nem biztos, hogy teljes győzelmet arat a csatatéren.

Az amerikai tábornok úgy vélte, hogy a tél folyamán várhatóan lelassuló katonai műveleteket 

„ablakként” kellene kihasználnia az oroszokkal való tárgyalásokra.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés