Hirdetés

Milliárdokat csalt el a mintaadózónak tűnő magyar vállalkozó

Morvay Péter portré Morvay Péter

Soha nem végzett tényleges nagykereskedelmi tevékenységet, csak számlákat gyártott a cég. A NAV az útdíjfizetési kamerák segítségével buktatta le őket.

Fiktív számlázási lánc kialakítását tárták fel a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adóellenőrei egy nagykereskedelmi tevékenységet ténylegesen soha nem végző cégnél.

A vállalkozás valótlan ügyletei olyan nagyságrendet értek el, hogy ezek alapján a vizsgálat megkezdésekor 

a legnagyobb adóteljesítményű adózók közé tartozott.

Az ellenőrzött vállalkozás a befogadott számlák szerint belföldről vásárolt számítástechnikai eszközöket és alkatrészeket. Papíron valamennyi beszállítója ugyanattól a Szlovákiában bejegyzett cégtől szerezte be az árut. 

Az adóellenőrök az útdíjfizetést ellenőrző kamerák felvételeit és adatait is használták
Az adóellenőrök az útdíjfizetést ellenőrző kamerák felvételeit és adatait is használták

Az ellenőrzött cég a bizonylatok alapján az árut magyarországi piacvezető nagykereskedelmi partnereinek továbbértékesítette.

Az InfoStart beszámolója szerint a revizorok feltárták, hogy a társaság és a termékeket állítólagosan neki értékesítő, nem valódi beszállítók vezetői, tisztségviselői más cégek mögé bújva már korábban is fiktív értékesítési láncokat építettek ki.

Ahogy most, korábban is az volt a céljuk, hogy az adómentes közösségi beszerzéseket levonható áfát generáló belföldi ügyletnek álcázzák. 

Az ellenőrzés azt állapította meg, hogy a fantom számlakibocsátó társaságok valódi tevékenységet nem végeztek, és soha nem rendelkeztek a számlákra írt árukkal. Így ezeket a vizsgált társaság sem vehette meg tőlük.

Az adóellenőrök az útdíjfizetést ellenőrző kamerák felvételeit és adatait is felhasználva kiderítették, hogy a termékek fuvarozásának időpontjaiban nem történt szállítás, a kamerák egyáltalán nem rögzítettek ilyen adatokat a hamis szállítási útvonalakon. 

Az ellenőrzött társaság, leplezve tényleges célját, egy valódi webshopot is működtetett, a legális kiskereskedelmi tevékenység azonban forgalmának csak alig egy százalékát érte el.

A cégnek a fiktív számlázási lánc kialakítása több mint tízmilliárd forintjába kerül.

Az összeget adóhiány, bírság és késedelmi pótlék formájában kell megfizetnie a költségvetésnek. A követelést a NAV már az ellenőrzés megkezdésekor részben biztosította, bankszámla-zárolással, készpénz, követelés, illetve ingó vagyon lefoglalásával.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés