Hirdetés

Mi jöhet még? Újabb szomorú számokat közölt a KSH

Nap Híre portré Nap Híre

Alig hogy nyilvánosságra hozták az inflációs adatokat, újabb adatokat közölt a statisztikai hivatal, ezúttal az ipari termelésről van szó - ám ezúttal sem örülhetünk.

Arról már írtunk, hogy márciusban a fogyasztói árak átlagosan 25,2 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbit. Az elmúlt egy évben a háztartási energia és az élelmiszerek ára emelkedett a leginkább.

Az ipari termelés volumene az idén februárban 4,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól; a munkanaphatástól megtisztított index megegyezik a kiigazítatlannal - közölte most a Központi Statisztikai Hivatal.

A feldolgozóipari alágak többségében csökkenést mértek, ugyanakkor a legnagyobb súlyú járműgyártásban nőtt a termelés volumene. A szezonálisan és munkanappal kiigazított adatok alapján az ipari kibocsátás a 2023. januárinál 0,3 százalékkal nagyobb volt. A KSH tájékoztatása szerint az első becslésben közölt februári adathoz viszonyítva a második becslés adata nem változott - írja az MTI.

Az ipari export volumene 2,0 százalékkal kisebb volt az egy évvel korábbinál. A feldolgozóipari exportértékesítés 33 százalékát képviselő járműgyártás kivitele 7,4 százalékkal, a 14 százalékos súlyú villamos berendezés gyártásáé 42 százalékkal bővült.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés