Hirdetés

Mi az: négy betű és három szám – itt az új rendszám

 portré

Július elsejétől jelennek meg az utakon és az autókon az új rendszámok. Kicsit hosszabb lesz.

Egy betűvel egészülnek ki az újonnan kiadott magyar rendszámok – közölte Vitézy Dávid, az Technológiai és Ipari Minisztérium közlekedésért felelős államtitkára szerdán.

A változásokat az indokolja, hogy a jelenlegi karakterkészlet néhány éven belül kifutna. Az újfajta rendszámok a latin ábécé két magánhangzójából vagy mássalhangzójából, majd újabb két betűjelből és három számjegyből állnak. Ékezetes magánhangzók, illetve a dz kivételével kétjegyű mássalhangzók nem szerepelhetnek rajtuk. A táblákon Magyarország címere mellett az európai zászlót jelképező kék mezőben tizenkét sárga csillag látható fehér H jelzéssel – írta  Vitézy a Facebok oldalán.

A már forgalomban lévő hatósági jelzéseket nem kell lecserélni, azok a továbbiakban is használhatók. A hosszabb rendszámok fokozatosan, felmenő rendszerben váltják fel a régieket. Senki nem kényszerül a változással kapcsolatos ügyintézésre. Az új típusú rendszámtáblák nem lesznek drágábbak, mint voltak a régiek.

(Fotó: Vitézy-Facebook)

Vitézy Dávid közölte: egyszerűsödnek az ideiglenes rendszámtáblák, az eddigi „E”, „M”, „P”, „SP” és „Z” betűjelűek helyett egységesen „I” betűjelűeket adnak majd ki. A taxik a jövőben „TX”, a Magyar Honvédség járművei „HA”, a rendőrség járművei „RA”, az Országos Mentőszolgálat járművei „MA”, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal járművei „NA”, a büntetés-végrehajtási szervezet járművei pedig „BA” betűjelű rendszámtáblákkal közlekedhetnek.

Az előírások változatlanul lehetővé teszik az egyénileg kiválasztott vagy egyedileg előállított rendszámok engedélyezését.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés