Hirdetés

Mészáros Lőrinc 200 milliárd forinttal lett gazdagabb egy év alatt - és Önnek milyen éve volt?

Garai Kitti portré Garai Kitti

A 100 leggazdagabb magyar című kiadvány 2023-as összesítéséből kiderült, hogy Mészáros hányadik helyen szerepel ezen a listán, és a becsült vagyonáról is írnak.

A kiadványból kiderült, hogy a 660 milliárd forintos becsült vagyonával még mindig Mészáros Lőrinc Magyarország leggazdagabb embere. Mészáros Csányi Sándor OTP-vezér és MLSZ-elnök következik, az ő vagyonát 610 milliárd forintra becsülték. A lista harmadik helyén pedig Felcsuti Zsolt szerepel, az MPF Holding többségi tulajdonosának vagyonát 460 milliárd forintra becsülték - írja a Telex.

Mint írják, a kiadvány szerint a tavalyi évet rekordméretű gyarapodással zárták az ország leggazdagabb emberei. Mészáros Lőrincnek például egy évvel korábban még "csak" 460 milliárd állt a neve mellett, Csányi vagyonát pedig 420 milliárd forintra becsülték. Felcsuti pedig 345 milliárd forintból 460 milliárd forintot növelte vagyonát.

Ugyanakkor a jelentős növekedésben nem csupán az érintett cégek teljesítménye, tőzsdei árfolyama játszott meghatározó szerepet, hanem a rekorder hazai infláció és a forint korábbi leértékelődése is - jegyezte meg a lap.

Az első tízben egyébként nem volt nagy változás: a negyedik helyen Gattyán György áll 366 milliárddal, az ötödik helyen pedig Veres Tibor 320 milliárd forinttal. A hatodik leggazdagabb Szíjj László (280 milliárd), a hetedik Jellinek Dániel (276 milliárd), a nyolcadik Bige László (233 milliárd), a kilencedik Széles Gábor (208 milliárd), végül Kasza Lajos (147,5 milliárd) zárja az első tízet.

A leggazdagabb száz magyar közé idén legalább 14,5 milliárdos vagyonnal lehetett bekerülni. Ez két női vállalkozónak sikerült: Hermann Kamilla, az Indotek résztulajdonosa 52 milliárdos vagyonával a 38. helyet foglalja el. A családjával együtt a BIF ingatlanfejlesztő vállalkozás 66 százalékos pakettjével rendelkező Schmidt Mária 43 milliárd forintos vagyonnal a lista 46. helyén áll.

Nagyot nőtt tavaly a leggazdagabb magyarok összvagyona is, egy év alatt összesen 1431,7 milliárd forinttal tudták növelni vagyonukat, így ennek nagysága idén 7655,2 milliárd forint. Ez több mint duplája a 2020–2021 közötti vagyongyarapodásnak, amely akkor 636,8 milliárd forintra rúgott. A száz leggazdagabb összvagyonának majdnem felét – 3560,5 milliárd forintot – a lista első tíz helyezettje birtokolja, ami szintén rekordnak számít - teszi hozzá a lap.

A kiadványban a legbefolyásosabb magyarokat is felsorolták. A rangsor tíz politikai elemző szavazait alapszik. A listát évek óta Orbán Viktor miniszterelnök vezeti, őt pedig Csányi Sándor, Rogán Antal és Mészáros Lőrinc követi. Az ellenzéki politikusok közül csak hárman fértek fel erre a listára: Karácsony Gergely a 36., Gyurcsány Ferenc a 40., Dobrev Klára pedig az 50. helyen áll.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés