Hirdetés

Vigyázat! Mérgező ez a köhögéscsillapító, figyelmeztetést küldött a WHO

Garai Kitti portré Garai Kitti

Szennyezést találtak a szállítmányban: Guaifenesin TG szirup vizsgált mintáiban elfogadhatatlan mennyiségű dietilénglikolt és etilénglikolt mutattak ki.

Újabb, Indiában gyártott köhögéscsillapító szirup miatt adott ki figyelmeztetést az Egészségügyi Világszervezet (WHO), miután szennyezést találtak egy Marshall-szigeteki és mikronéziai szállítmányban - írja az Index.

A WHO szerint a pandzsábi székhelyű QP Pharmachem által gyártott Guaifenesin TG szirup vizsgált mintáiban elfogadhatatlan mennyiségű dietilénglikolt és etilénglikolt mutattak ki. Mindkét vegyület mérgező, és fogyasztásuk halálos lehet - hívták fel a figyelmet.

Szudhir Pathak, a QP Pharmachem ügyvezető igazgatója a BBC-nek elmondta, hogy a cég a kifogásolt szállítmányt – amely 18 346 palackot tartalmazott – eredetileg Kambodzsába exportálta, miután megkapta az összes szükséges hatósági engedélyt. Aláhúzta: nem tudja, hogyan jutott el a termék a Marshall-szigetekre és Mikronéziába. Hozzátette: vállalata jogi lépéseket tett az ügyben.

A WHO közleménye szerint a köhögés tüneteinek enyhítésére használt készítményt az ausztrál gyógyszerfelügyelet, a Therapeutic Goods Administration vizsgálta. A közleményben kiemelték, hogy „sem a megadott gyártó, sem a forgalmazó nem nyújtott garanciát az Egészségügyi Világszervezetnek a termékek biztonságosságára és minőségére vonatkozóan”. A szirupot a Trillium Pharma forgalmazta, amelynek székhelye az indiai Harijána államban található. 

A közlemény nem részletezte, hogy megbetegedett-e valaki. Az Egészségügyi Világszervezet hónapokkal korábban több más, Indiában gyártott köhögéscsillapító szirupot hozott összefüggésbe gambiai és üzbegisztáni gyermekhalálozásokkal. India a világ egyik legnagyobb gyógyszerexportőre, és elsődlegesen a fejlődő országokba szállít. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés