Hirdetés

Most érkezett a hír, durva sebességkorlátozást vezetnek be a magyar utakon

Nap Híre portré Nap Híre

Már a korlátozás részleteit is közzétették.

Az Országos Mentőszolgálat bejelentette, mostantól a mentők sem száguldozhatnak korlátlanul. Mint a közleményükben írták,

a saját gépkocsivezetői számára is biztonsági határt húznak a balesetmentes és biztonságos közlekedés érdekében. Ez azt jelenti, hogy a mentőautók ezentúl szirénázva is legfeljebb plusz 30 km/h-val léphetik túl a többi közlekedőre vonatkozó legnagyobb megengedett sebességet.

A megkülönböztető jelzések használata mellett bekövetkezett mentőbalesetek szakértői elemzése megmutatta, hogy az adott útszakaszra vonatkozó sebességhatár 30 km/óránál nagyobb mértékű túllépése jelentősen növeli a súlyos balesetek kockázatát, amely ekkor már nincs arányban a sikeres életmentés esélyének a gyorsaságtól remélt növekedésével.

Tehát ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy például 50 km/órás sebességkorlátozású útszakaszon szirénázva legfeljebb 80 km/órás sebességgel haladhat, autópályán, ahol 130 km/óra a megengedett legnagyobb sebesség, a mentőautó legfeljebb 160 km/órával közlekedhet, kereszteződésbe érve a piros lámpán maximális körültekintéssel, megkülönböztető jelzéseket használva is legfeljebb 30 km/h sebességgel hajthat át.

Végül kiemelték, hogy évente átlagosan 70 súlyos mentőbaleset történik az országban.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés