Hirdetés

Menekülnek a magyarok az országból, egyre rosszabbak a kilátások

Garai Kitti portré Garai Kitti

Mint azt a Naphíre is megírta, a Statisztikai Hivatal legfrissebb jelentése szerint októberben 510 500 forint volt a bruttó átlagkereset Magyarországon. Ez nettóban 352 ezer forintot jelent, ám ez az adat csak az 5 fő feletti vállalkozásokra igaz.

Molnár László, a GKI Gazdaságkutató Zrt. vezérigazgatója az ATV Híradónak elmondta: az átlagbérnél pontosabb adat a mediánbér, ami alapján átlagosan 280 ezer forint körüli nettót kapnak az emberek.  

"A medián azt jelenti, hogy a fele a munkavállalóknak ez alatt keres, a fele pedig e fölött keres, ami azt jelenti, hogy a medián bér alatt keresők rendkívül nehéz helyzetbe kerülnek” – fogalmazott Molnár.

Hol tartanak most a magyar bérek?

Hivatkozás másolása

A reálkeresetek esetében február óta egy apró megszakítással folyamatos esés figyelhető meg, ugyanis a drágulás az elmúlt két év minden béremelését elvitte, így most a 2 évvel korábbi, a 2020. szeptemberi szinten tartanak a bérek.

Egyre többen menekülnek külföldre

Hivatkozás másolása

Az ATV Híradó riportjából kiderül, hogy a fizikai munkások fizetése tavaly 10-15 százalékkal emelkedett. A szakértő szerint az a kérdés, hogy a cégek képesek lesznek-e tartani a bérversenyt. Nógrádi József, a Trenkwalder kereskedelmi igazgatója úgy véli, a munkaadók egyre nehezebben tudják felvenni a versenyt az inflációval, az elvándorlás pedig egyre fokozódik. Hozzátette, a magyar munkaerőpiacon a külföldi hirdetések száma már 3-5 ezer között van. Mint mondta, azért hirdetnek ennyit, mert van rá érdeklődés. 

Ár-bér spirál és életszínvonal-csökkenés

Hivatkozás másolása

"Sokan lehetnek azok, akik a jelentős infláció miatt kénytelenek lesznek hozzányúlni félretett pénzükhöz, hogy az életszínvonaluk ne csökkenjen, mivel a bérük sokkal kisebb mértékben nő, mint ahogy az infláció emelkedik” – mondta Hornyák József, a Portfolio makroelemzője.

Elszomorító adat, hogy az egyedül élő, gyermektelen magyar dolgozók világviszonylatban is kiemelten sok adót fizetnek. A Nemzetközi Munkaügyi Szervezet éves jelentése alapján pedig világszerte Magyarországon a legmagasabb a minimálbéresek adóterhelése.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés