Hirdetés

Menekül, ki merre lát - förtelmes hír jött Ukrajnából

Nap Híre portré Nap Híre

Az ukrán-magyar határszakaszon 4972-en léptek be szerdán Magyarországra, a román-magyar határszakaszon belépők közül pedig 3998-an nyilatkoztak úgy, hogy Ukrajnából érkeztek.

A beléptetettek közül a rendőrség 185 embernek állított ki ideiglenes tartózkodásra jogosító igazolást, ami 30 napig érvényes. Nekik ezen időtartamon belül fel kell keresniük az Országos Idegenrendészeti Főigazgatóság tartózkodási helyük szerint illetékes hivatalát a végleges okmányok beszerzéséért.

Szerdán nem érkezett Budapestre vonattal Ukrajnából, a háború elől menekülő ember - tudatta az ORFK. Egy amerikai tisztviselő a minap egyébként már arról beszélt, hogy Putyin esetleg nem állna meg Ukrajnánál.

Melyik országba menekülnek a legtöbben?

Hivatkozás másolása

Szeptemberben az uniós tagállamok közül Lengyelország biztosította a legtöbb, 53 545 ideiglenes védelmi jogállást az ukrajnai menekültek számára - tájékoztatott az Európai Unió statisztikai hivatala, az Eurostat csütörtökön.

Az uniós hivatal közölése szerint a háború elől Ukrajnából elmenekültek nagy számban regisztráltak ideiglenes védelemre, mely hozzáférést biztosít egyebek mellett az egészségügyi ellátáshoz, a munkaerőpiachoz és az állami oktatáshoz. A legtöbb ideiglenes védelemi státuszt biztosító Lengyelországot Németország (51 980), Románia (9715), Spanyolország (5745) és Írország (4 925) követte szeptemberben.

Sajnos mmenekül, ki merre lát, de augusztushoz képest a tagállamok közül 18-ban csökkent az ideiglenes védelmet szerző ukrajnaiak száma. A legnagyobb visszaesést Lengyelországban figyelték meg, ahol szeptemberben az előző hónap adataihoz képest 13 735-rel kevesebb ilyen jogállást biztosítottak. Az illetékes hatóságok Németországban 10 160-nal, Franciaországban 2830-cal kevesebb ideiglenes védelemi státuszt biztosítottak szeptemberben a megelőző hónaphoz képest. Ezzel egyidőben Írországban 900-zal, Dániában 345-tel és Cipruson 105-tel több ilyen kérelmet hagytak jóvá szeptemberben, mint augusztusban.

Zelenszkij korábban drámai bejelentést tett a háborúról. A most rendelkezésre álló adatok szerint az ukrajnai háború február 24-i kezdete óta Lengyelország mintegy 1,4 millió, Németország 813 725, Spanyolország 145 825 és Bulgária 134 790 ideiglenes védelemi státuszt biztosított az ukrajnai menekülteknek.

Az egyes tagállamok népességéhez viszonyítva a szeptemberében az ideiglenes védelemben részesülő ukrán állampolgárok ezer lakosra jutó aránya Észtországban volt a legmagasabb (1,8). Lengyelországban 1,4, valamint Litvániában, Lettországban és Írországban 1 ukrajnai menekült jutatott ezer lakosra.

Az ukrajnai kiskorúak számára Németország biztosította a legtöbb, 15 460 ideiglenes védelmet, majd Lengyelország (13 980), és Románia (2865). Megjegyezték, az ideiglenes védelemben részesülő ukrajnaiak többsége nő volt.

A jelentésből kiderült azt is, hogy Magyarország az ideiglenes védelemi státusz bevezetése óta márciusban 1440, áprilisban 7075, májusban 6935, júniusban 5650, júliusban 2794, augusztusban 1895, szeptemberben pedig 1220 ilyen jogállást biztosított ukrajnai menekültek számára.

Cimkék:
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés