Hirdetés

Megtámadták az Orbán-kormányt

Nap Híre portré Nap Híre

A Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) határozottan felszólítja a kormányt, hogy jelenlegi formájában ne terjessze be a parlamentnek a státusztörvény tervezetét - közölte a szakszervezet pénteken az MTI-vel.

Az érdekképviselet arról tájékoztatott, hogy április 21-én ismét tárgyalóasztalhoz ültek a köznevelésért felelős államtitkárság és a pedagógus-szakszervezetek képviselői. Az egyeztetés ugyanakkor a PSZ szerint eredménytelen volt, szerintük "a kormány semmit nem értett meg az elmúlt másfél év tiltakozásaiból".

"A PSZ egyértelművé tette: ragaszkodik a pedagógusok és a szakszervezetek szerzett jogaihoz. Nem hagyja, hogy az oktatásban dolgozók a társadalom legkiszolgáltatottabb és leginkább kizsákmányolt rétege legyen" - olvasható a közleményben, amely rögzíti, hogy az oktatásban dolgozó sztrájkolók és szimpatizánsaik reformokat követeltek, a kormány elképzeléseit azonban nem tartják elfogadhatónak. A köznevelésben foglalkoztatottak jogállásáról szóló kormányzati tervezetet a szakszervezet szerint vissza kellene vonni.

Úgy vélik, ha a parlament mégis elfogadná a tervezetet, akkor "megszűnne a tanári kar maradék autonómiája, napi 12 óra lehet a munkaidő, hetente akár 48 is, ingyen lehet helyettesíteni 80 órában, szabadságáról berendelhető a pedagógus, aki bármely intézménybe átvezényelhető".

Kitértek arra is, hogy az Európai Unió nem várja el a béremeléshez az új jogállási törvényt, utóbbi csak "a kormány bosszúja a reformokat követelő tiltakozások miatt".

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés