Hirdetés

Megrendezte a saját és fia halálát - vérfagyasztó dolgokról vallott az írónő

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Egy neves kanadai írónő bűnösnek vallotta magát, miután azzal vádolták, hogy elrabolta a fiát és megrendezte az ő és a saját halálát.

Dawn Walker, egy saskatchewani őslakos nő eltűnését 2022 nyarán jelentették be, ezután a hatóságok nagy erőkkel keresni kezdték. Két héttel később biztonságban találták meg az amerikai Oregon államban a fiával együtt. A 49 éves Walker azt állította, hogy azért tűnt el, mert családon belüli erőszak elől menekült - írja a BBC

Dawn Walker (balra) és ügyvédje
Dawn Walker (balra) és ügyvédje Forrás: CBC

A rendőrség később összesen kilenc bűncselekménnyel vádolta meg, köztük emberrablással, személyazonossággal kapcsolatos csalással és útlevélhamisítással. A nő eredetileg ártatlannak vallotta magát az ügyben.

Csütörtökön azonban Walker bűnösnek vallotta magát három vádpontban egy saskatooni bíróságon: emberrablásban és felügyeleti jog megsértésében, hamisított okmány birtoklásában és útlevélhamisításban.

Ügyvédei és az ügyészek egyaránt 12 hónapos feltételes szabadságvesztés kiszabását kérték a bírótól, ami azt jelenti, hogy Walker a közösségben töltené le büntetését, amelyet 18 hónapos próbaidő követne.

"Senki sem hallgatott meg"

Hivatkozás másolása

Walker eltűnését eredetileg 2022. július 24-én jelentették a saskatooni rendőrségen. Akkor a hatóságok úgy tudták, hogy a nőt két nappal korábban, július 22-én látták utoljára.

A bejelentők azt mondták, hogy a Ford F-150-esét és néhány holmiját a saskatchewani Chief White Parkban találták meg, és attól tartottak, hogy Walkernek és gyermekének baja esett.

A rendőrség kéthetes keresés után, amelynek során a South Saskatchewan folyót is átkutatták, 2022. augusztus 5-én bejelentette, hogy Walkert és gyermekét több mint 1600 kilométerre, Oregon Cityben biztonságban találták meg, miután a banki tranzakcióit követve akadtak a nyomára. Az amerikai hatóságok letartóztatták Walkert, és először két rendbeli személyazonosság-lopással vádolták meg - az egyik bűncselekmény, a másik pedig vétség.

Ezután átadták a kanadai hatóságoknak, ahol további vádakkal szembesítették, míg az Amerikában folyamatban lévő ügyét felfüggesztették. Walkert ideiglenesen börtönbe is zárták, és elvették tőle gyermekének felügyeleti jogát.

A BBC által idén megszerzett bírósági beadványában Walker azt állította, hogy családon belüli és párkapcsolati erőszak áldozata volt, és hogy a saskatchewani hatóságok nem védték meg őt.

Walker akkor egy barátján keresztül adott ki nyilatkozatot a médiának, amelyben azt mondta, hogy "nem maradt más választása, mert senki nem hallgatta meg", és bocsánatot kért mindenkitől, akit megbántott.

Hozzátette, hogy azért menekült el, mert "őszintén hitt abban, hogy gyermekét súlyos, közvetlen veszély fenyegeti", és hogy eltűnése "az utolsó, legelkeseredettebb kísérlet volt a hosszú, eredménytelen próbálkozások sorában".

A saskatooni rendőrség közölte, hogy Walker korábbi állításait "alaposan kivizsgálták", és nem emeltek vádat. A nőt óvadék ellenében szabadon engedték, a november 20-án kezdődő és 2024 januárjáig tartó tárgyalást megelőzően bűnösnek vallotta magát.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés