Hirdetés

Megkongatta a vészharangot az MNB: tovább drágulhat az élet ősztől

Garai Kitti portré Garai Kitti

A következő hónapokban 20 százalék környékére gyorsulhat az infláció a Magyar Nemzeti Bank alelnöke szerint. A szakember szerint Európában még korai arról beszélni, hogy az inflációs hegymenetnek a végén járnánk, a pénzromlás mértéke az év végén vagy a jövő év elején kezdhet lassulni.

Emiatt további drágulás várható a boltokban a következő időszakban. 

A házipatika.com cikke szerint számolni kell az élelmiszer- és energiárak emelkedése mellett az aszályhelyzettel, ami a kelet-közép-európai régióban ősztől újabb áremelkedési hullámot indíthat el azoknál a termékeknél, amelyek már így is a legjobban drágultak.

A rezsiárak emelkedése szintén a szeptemberi számlákban jelenik majd meg, és újabb lökést ad az inflációnak. A magasabb rezsidíjak önmagában 3 százalékot adnak majd hozzá az inflációhoz.

Az infláció mértéke egyébként nem azonos mértékű Európa országaiban, hanem kelet felé növekszik. Kelet-Európában 13-17, a balti országokban 20 százalék fölötti az infláció, ami bár Nyugat-Európában is magas, de "csak" 8-9 százalék. 

Az alelnök szerint őszre nagyon komoly kockázata van egy globális recesszió kialakulásának, amelyben Európa különösen sérülékeny lehet.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés