Hirdetés

Gyászol az ország: meghalt Fahidi Éva

Nap Híre portré Nap Híre

A holokauszt magyar túlélője 97 éves volt.

A Nemzetközi Auschwitz Bizottság hétfői bejelentése szerint 97 éves korában meghalt Fahidi Éva, aki az auschwitzi és az allendorfi koncentrációs tábort is túlélte – írja a Telex

Fahidi 1925-ben született Debrecenben egy nagypolgári zsidó családba, és bár szülei 1936-ban kikeresztelkedtek, ő pedig katolikus intézetben szerzett érettségit, 1944 tavaszán a többi debreceni zsidóval együtt őket gettóba zárták, majd Auschwitzba vitték. Az ekkor 18 éves nő anyját és húgát azonnal gázkamrába küldték, apja a tábori körülmények miatt vesztette életét, összességében pedig negyvenkilenc családtagját vesztette el a holokauszt alatt.

Ő viszont Auschwitzet és a buchenwaldi táborhoz tartozó allendorfi Münchmüle gyári kényszermunkáját is túlélte, 1945-ben pedig a háború lezárulta után megszökött egy halálmenetből, és augusztusban hazatérhetett. Fahidi a rendszerváltásig nem beszélt arról, hogy mit élt át, 2003-ban azonban ellátogatott Auschwitzba, a stadtallendorfi múzeum felkérésére németül írt egy visszaemlékezést is, majd 2005-ben A Dolgok Lelke címmel kiadta az emlékiratait is, amely Németországban is megjelent.

2019-ben aztán írt egy másik könyvet is, A szerelem alanya és tárgyát, amelyben a szocializmus időszakát mutatta be, és rendszeresen tartott előadásokat a holokausztról Magyarországon és Németországban is, hogy a fiatalabb generációk számára is megőrizze a holokauszt emlékezetét. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés