Hirdetés

Gyászol a villág: meghalt a legendás színész

Garai Kitti portré Garai Kitti

Petrocelli alakítója, Barry Newman 92 éves volt.

Elhunyt Barry Newman színész, akit a magyar közönség leginkább a Petrocelli című bűnügyi sorozatból ismerhet - írja a Blikk. A lap szerint a legendás színész május 11-én hlt meg egy New York-i kórházban, azonban a hírt még csak most erősítette meg Angela, a felesége.

Barry Newman nem sokkal a második világháború kitörése előtt született. Bostonban járt középiskolába, majd antropológiát tanult a Brandeis Egyetemen, miközben komoly zenei képzést kapott: szaxofonon és klarinéton is játszott. Az egyetem után bevonult a seregbe, ahol a zenekarba is beválogatoták, a leszerelés után pedig a Columbia Egyetemen kapott ösztöndíjat, hogy doktori címét antropológusként megszerezhesse.

Ezt követően New Yorkba költözött, ahol egy barátja elhívta magával egy órára a Lee Strassberg színiakadémiára. Itt dőlt el Newman további sorsa. Antropológusdoktor sosem lett, azonban színészként jelentős kar­riert futott be. Nemcsak a filmekben voltak remek alakításai, hanem a Broadway színpadain is. 

A Harvardon végzett olasz–amerikai ügyvéd, Anthony Petrocelli szerepe 1974-ben találta meg, az NBC csatornának készített sorozat három évada alatt összesen 44 részt forgattak le. A széria hozzánk csak a nyolcvanas években jutott el, így mire Newman itthon sztár lett, Hollywoodban már épp leszálló ágban volt a karrierje. Több híres filmben kapott kisebb szerepet, de az áttörés sosem jött el.

Viszonylag későn nősült, 56 éves volt, amikor elvette a német modellt, Angela Spilkert. 

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés