Hirdetés

Meghalt az ukrán belügyminiszter és 3 óvodás egy helikopterbalesetben

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Az ukrán belügyminiszter, a helyettese és egy államtitkár is életét vesztette a brovari helikopterszerencsétlenségben - közölte szerda reggel az ukrán rendőrség.

A helikopter maradványai
A helikopter maradványai MTI/AP/Daniel Cole

Súlyos helikopterbaleset történt szerdán, lezuhant egy gép Kijev térségében, Brovai városában - közölte a Reuters.

A kijevi régió kormányzójának közlése szerint a helikopter egy óvoda és egy lakóépület közelében zuhant le.

MTI/EPA/Szerhij Dolzsenko

A tragédia során 18-an meghaltak. Köztük van az ukrán belügyminiszter, Denisz Monasztirszkij, illetve a belügyminiszter-helyettes, Jevgenyij Jenin, valamint Jurij Lubkovics, a Belügyminisztérium államtitkára is. Az államtitkár feladata a minisztérium munkájának a megszervezése volt. Mielőtt a belügyminisztériumba került volna, Jenin fontos szerepet játszott Ukrajna kormányának külföldön történő képviseletében. 

Denisz Monasztirszkij ukrán belügyminiszter
Denisz Monasztirszkij ukrán belügyminiszter MTI/AP/Efrem Lukackij

A 42 éves belügyminiszter Volodimij Zelenszkij elnök kabinetjének kiemelkedő tagja volt, és kulcsszerepet játszott a nyilvánosság tájékoztatásában az orosz rakétacsapások áldozatairól Ukrajna 2022 februári megszállása óta.

Anton Herascsenko belügyminisztériumi tanácsadó azt mondta, hogy mindhárom férfi kiváló barát és remek államférfi volt, akik azért dolgoztak, hogy megerősítsék Ukrajnát.  

"Mindig emlékezni fogunk rátok. A családaitokról gondoskodni fogunk"

- írta a Facebookon a tanácsadó.

Kirillo Timosenko, az ukrán elnöki hivatal helyettes vezetője elmondta, hogy a miniszter egy háborús "forró pontra" tartott, amikor a helikoptere lezuhant.

A helikopterben összesen kilencen utaztak, ők mind meghaltak. Hatan a Belügyminisztérium operatív csoportjának a tagjai voltak.

Áldozatok letakart holttestei
Áldozatok letakart holttestei MTI/AP/Daniel Cole

A halottak között három gyerek is volt, további 15 óvodást pedig kórházban ápolnak – közölték a helyi hatóságok.

A baleset után tűz ütött ki az óvoda közelében, a gyerekeket és a személyzetet evakuálták az épületből - írja a BBC.

Sötét és ködös idő volt a baleset idején, és az első jelentések szerint a helikopter eltalálta az óvodát, majd egy lakóépületnek ütközött.

Ihor Klimenko országos rendőrfőkapitány a Facebookon azt írta, hogy a helikopter az ukrán állami mentőszolgálathoz tartozik.

Összesen 29 embert szállítottak kórházba, mondta Olekszij Kuleba, a kijevi regionális katonai közigazgatás vezetője.

Egy helyi lakos nyilatkozata szerint a helikopter három kört tett meg egy ottani szupermarket fölött, majd meredeken zuhanni kezdett.

Arról egyelőre nem érkezett hír, hogy a tragédia baleset volt-e, vagy az Oroszországgal vívott csaknem 11 hónapos háborúval van-e összefüggésben.

Az ukrán légierő szóvivője szerint a szerda reggeli katasztrófa okának kivizsgálása időbe telik, mire kiderül, pontosan mi is történt. Állami bizottságot állítanak fel a baleset kivizsgálására - idézi a szóvivőt a helyi média. A bizottság légiközlekedési szakemberekből áll majd.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés