Elképesztő csoda: kigyógyult a HIV-fertőzésből egy 66 éves férfi

  • Életmód
Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Sikerült kigyógyítani a HIV-fertőzésből egy 66 éves pácienst, ezzel ő lett a legidősebb beteg, aki gyógyultnak mondhatja magát. Az orvosok még 1988-ban diagnosztizálták nála a fertőzést és most az őssejtátültetés segítségével sikerült meggyógyítani.

A kaliforniai City of Hope rákklinikán a leukémiája miatt esett át a csontvelő-transzplantáción a 66 éves HIV-fertőzött páciens. Az operációhoz az orvosok HIV-vírussal szemben természetes védettséggel rendelkező donort kerestek, mivel korábban ezzel az eljárással kezelték az első gyógyult beteget is még 2007-ben.

A névtelenséget kérő kaliforniai beteg több mint harminc éve élt együtt a vírussal, korábban már antriretrovirális kezelésben is részesült. A férfi három és fél éve esett át a transzplantáción, és 2021 márciusa óta már HIV elleni kezeléseket sem kapott, így már több mint egy éve teljesen mentes a leukémiától és a HIV-vírustól is, gyógyultnak számít - írja a HVG.

A transzplantáció során egy ritka genetikai mutációval rendelkező donor őssejtjeit ültetik át a betegbe. Az ilyen donoroknál hiányzik a CCR5-gén egy része, ennek hiányában pedig az immunrendszer összeomlását okozó vírus nem tudja megtámadni a szervezetet. Az orvosok szerint az újabb gyógyulás azt bizonyítja, hogy idősebb HIV- és vérrákpáciensek előtt is szélesebbre tárulhat az őssejtkezelés lehetősége, különös tekintettel arra, hogy a donor nem állt rokonságban a beteggel.

Cimkék:
  • HIV-fertőzés
  • csontvelő transzplantáció
  • meggyógyult
  • betegség
  • csoda
Nap Híre a Facebookon. Friss hírek és történetek. Ma mindenki erről beszél. Csatlakozz és mondd el a véleményed. Látogass el Facebook oldalunkra
Ha van a témához kapcsolódó sztorid, írd meg nekünk a szerkesztoseg@naphire.hu címre! Írj nekünk emailt

Ez is érdekelhet