Hirdetés

Megdöbbentő hír érkezett a koronavírussal kapcsolatban

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Rossz hírek érkeztek a koronavírussal kapcsolatban, ugyanis nemrég oroszországi denevérekben fedeztek fel egy új koronavírus-variánst, ami alkalmas lehet az emberi sejtek megfertőzésére is. Mindez komoly aggodalomra ad okot, mert a jelenleg rendelkezésre álló védőoltások egyike sem hatásos vele szemben.

A Khosta–1 és a Khosta–2 nevű vírust két éve vették észre patkósdenevérekben a Szocsi Nemzeti Parkban. A kórokozók a 2002 és 2004 közötti SARS-járványért felelős vírushoz, valamint a Covid–19 kórokozójához hasonlóan a Sarbecovirus alnemzetségébe tartoznak a kutatók szerint - olvasható az Index oldalán.

A Washingtoni Állami Egyetem kutatói szerint az Oroszországban talált kórokozó tüskefehérjéjével képes arra, hogy megfertőzze az emberi sejteket. Az elmúlt időszakban több száz sarbecovírusra bukkantak a szakértők, ezek közül viszont csak kevesen tudják megfertőzni az emberi sejteket.

Michael Letko szakember kiemelte, a jelenleg ismert vakcinák hatástalanok lennének a vírussal szemben. Jó hír azonban, hogy a szakemberek jelenleg egy olyan oltás kifejlesztésén dolgoznak, amelyek valamennyi sarbecovírussal szemben védettséget biztosítanak.

Felhívta a figyelmet arra is, hogy nem kell aggódni, mert a most megfigyelt vírusok nem jelentenek számunkra azonnali fenyegetést.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés