Hirdetés

Megdöbbentő: brutális forróság volt szeptemberben

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

2023 szeptembere volt a világ eddigi legmelegebb szeptembere.

Idén több hőségrekord is megdőlt, ebbe a sorba illeszkedik be a legújabb: az idei volt a legmelegebb szeptember, erősítették meg a legfrissebb adatok.

Minden idők legforróbb éve lesz az idei, várhatóan 1,4 C-kal melegebb lesz, mint az ipari forradalom előtt, írja a Sky News.

A tudósok elsősorban az éghajlatváltozást okolják mindezért, és figyelmeztetnek arra, hogy ez még rosszabb lesz.

A Kopernikusz Klímaváltozás-figyelő szolgálat megerősítette, hogy szeptemberben a felszíni levegő átlagos hőmérséklete világszerte elérte a 16,38 Celsius fokot.

Az adat 0,93 Celsiussal haladja meg az elmúlt két évtized szeptemberi átlagát, és jelentős mértékben, 0,5 Celsius fokkal melegebb, mint az előző, 2020-as legmelegebb szeptemberben. Az elmúlt 83 évben, mióta a szolgálat vezeti a hőmérsékleti statisztikát, ez volt a legmelegebb szeptember.

Az Európai Klímaügyi Ügynökség csütörtöki jelentése szerint a nyáron tapasztalt rekord hőség után a felmelegedés szeptemberben is tapasztalható volt, mivel a Föld új mércét állított fel a normál hőmérséklet felett. 

Friederike Otto, a Londoni Imperial College klímakutatója egy e-mailben így fogalmazott: „Ez halálos ítélet az emberek és az ökoszisztémák számára. Elpusztítja az eszközöket, az infrastruktúrát, a termést.” - idézi a baljós megfogalmazást az AP.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés