Hirdetés

Medvegyev: ha az ukrán offenzíva sikeres lenne, atomfegyvert kellene használnunk

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Dmitrij Medvegyev volt orosz elnök vasárnap kijelentette, hogy Moszkvának atomfegyvert kell bevetnie, ha Kijev ellentámadása sikeres lesz.

Medvegyev, aki a Vlagyimir Putyin elnök által vezetett testület, az orosz Biztonsági Tanács alelnöke, hivatalos közösségi oldalain közzétett üzenetében kijelentette, hogy Oroszország egy sikeres ukrán offenzíva esetén kénytelen lesz visszalépni saját nukleáris doktrínájához.

“Ha a NATO által támogatott offenzíva sikeres lenne, és elszakítanák földünk egy részét, akkor az orosz elnök rendeletének szabályai szerint kénytelenek lennénk atomfegyvert használni” - idézi Medvegyevet a Reuters.

"Egyszerűen nem lenne más lehetőség. Tehát ellenségeinknek imádkozniuk kell harcosaink (sikeréért)” - tette hozzá.

Medvegyev az orosz nukleáris doktrína egy részére utalt, amely kimondja, hogy nukleáris fegyverek alkalmazhatók válaszul az Oroszország elleni hagyományos fegyverekkel végrehajtott agresszióra, amely veszélyezteti az orosz államot.

Ukrajna jelenlegi ellentámadásában megpróbálja visszafoglalni azt a területet, amelyet Oroszország egyoldalúan annektált.

Putyin szombaton kijelentette, hogy az elmúlt napokban nem történt komoly változás a harctéren.

A Kreml kritikusai korábban azzal vádolták Medvegyevet, hogy azért tett szélsőséges kijelentéseket, hogy eltántorítsa a nyugati országokat attól, hogy továbbra is fegyverrel támogassák Ukrajnát.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés