Hirdetés

Medve vs. férfi: kivel találkoznál szívesebben az erdőben? Ijesztő válaszokat váltott ki a kérdés az emberekből

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

Újabb nap, újabb hipotetikus forgatókönyv, amely megosztja az embereket a közösségi médiában. 

A nők felé irányuló kérdés egyszerűnek tűnik: Inkább egy férfival vagy egy medvével lenne egyedül az erdőben?

Bár egyöntetű válasz nincs, a TikTok-on, az Instagramon és az X-en szép számmal vannak nők, akik egyértelművé tették, hogy inkább a medvét választanák. Ez egyes férfiak körében dühöt váltott ki az interneten. Azonban még ennél is nagyobb vitát váltott ki a nők ellen elkövetett erőszakról és arról, hogy a veszély nem mindig egy vadállat alakját ölti magára - írja a CNN.

Ez valójában nem is a medvéről szól

Hivatkozás másolása

Az egyik TikTok videóban, amelyet több mint 16,7 milliószor néztek meg, egy riporter nyolc nőt kérdez meg az utcán, hogy inkább egy férfival vagy egy medvével ragadnának-e egy erdőben. Nyolcból heten nagyon kevés habozás után a medvét választották.

Ennek a videónak számtalan változata létezik, a kérdést felteszik baráti társaságok körében, családtagoknak, élettársaknak és idegeneknek az utcán. Arra a kérdésre, hogy miért a medvét választanák, a nők mindannyian ugyanannak a válasznak valamelyik változatát adják: a medvével kapcsolatban pontosan tudják, hogy milyen veszélyek leselkednek rájuk. Elméletben pedig tudják, hogyan élhetik túl a vadállattal való találkozást az erdőben.

A videó alatt az alábbi kommentek olvashatók:

  • "Tudod, mire számíthatsz egy medvétől",
  • "Abszolút a medve, az ember sokkal, de sokkal rosszabbra is képes",
  • "Medve, mert ha megtámadna egy [medve], akkor az emberek hinnének nekem".

Lehetetlen statisztikai elemzést végezni arról, hogy egy adott ember veszélyesebb lenne-e, mint egy medve, főleg, hogy mindannyian sokkal többet töltünk a mindennapi életünkből emberek közelében, mint a vadállatokéban. Ennek az egyértelműen hipotetikus feladatnak semmi köze a túlélési készségekhez vagy ahhoz, hogy meg tudjunk-e különböztetni egy fekete medvét egy barnától.

"Az a tény, hogy a nők egyáltalán fontolóra veszik a hipotetikus ember/medve kérdéseket, azt jelenti, hogy teljesen elbuktunk a biztonságos társadalom megteremtésében"

- írta egy felhasználó az X-en (korábban Twitter).

Az ENSZ adatai szerint 2022-ben világszerte csaknem 89 ezer nőt és lányt öltek meg szándékosan. Az ENSZ adataiból az is kiderül, hogy világszerte minden harmadik nő tapasztalt már párkapcsolati erőszakot, legyen szó családon belüli erőszakról és a nemi erőszakról.

Ez nem tartalmazza a szexuális zaklatást vagy más olyan helyzeteket, amelyek miatt egy nőnek féltenie kell az életét. Az ENSZ adatai szerint a női parlamenti képviselők és újságírónők jelentős többsége tapasztalt már pszichológiai erőszakot a közszférában - ez egy sajátos statisztika, de jól mutatja, hogy az erőszak fenyegetése milyen mélyen belenyúlhat egy nő létébe.

Sok kritikus nem érti a lényeget

Hivatkozás másolása

Az emberek, akiket felháborít a medvét választó nők száma és azt mondták, hogy "ez ürügy arra, hogy szabadon gyűlöljék a férfiakat". Mások, akik egyáltalán nem értették meg a kérdés lényegét, megragadták az alkalmat, hogy gúnyolódjanak és lekicsinyeljék a nőket.

Az egyik X-posztban egy karikatúra látható, amelyen egy nő azt mondja egy medvének, örül, hogy "egy férfi helyett inkább vele ragadt az erdőben". A második panelen a medve erőszakosan szétmarcangolja a nőt.

"Segíts megérteni a matekot" - áll a kép alatti egyik hozzászólásban, majd így folytatódik: "a nők azt mondták, hogy nagyobb biztonságban érzik magukat egy medvével, mint egy férfival. Így válaszul te férfiként úgy döntöttél, hogy olyan képeket hozol létre, amelyeken erőszakosan feldarabolják őket, hogy bebizonyítsd, nem vagy erőszakos és biztonságos a társaságod?" - tette fel a kérdést egy felhasználó.

A nőket frusztrálni kezdte a férfiak reakciója, ugyanis azt érzik, egyesek nem értik, vagy talán nem is érdekli őket, milyen érzés, ha soha nem érzi magát egy nő teljes biztonságban más emberek közelében.

"Egy nőnek mindenképpen a medvét kell választania" - áll egy másik posztban.

Úgy tűnik, hogy sok kritikus félreérti a hipotetikus kérdés definícióját is. Az LSD Law, egy joghallgatóknak szóló portál különösen világos magyarázatot kínál: "a feltételes kérdés valami olyasmit jelent, ami nem feltétlenül igaz, de arra szolgál, hogy segítsen megmagyarázni vagy megérteni valami mást. Olyan, mint egy színlelt helyzet, amelyet arra használunk, hogy megtanuljunk vagy elgondolkodjunk valamiről".

Több férfi is kiáll a medvét választó nők mellett

Hivatkozás másolása

Bármennyire is a nemek harcának tűnik, a "férfi vs. medve" kérdés messze nem a nemek szerint oszlik meg. Sok férfi is megosztotta a véleményét a helyzetről, és a medvét választó nők oldalára állt.

Egy TikToker például megkérdezte az édesapját, hogy ha választhatna, akkor őt [a lányát] kivel hagyná egy elhagyatott erdőben, egy medvével vagy egy férfival. "A medvével nagyobb esélyed lenne" - válaszolt az édesapa, aki egész életében medvevadászként dolgozott. Majd hozzátette, "mert az emberek gonoszak".

Egy másik felhasználó pedig rámutatott arra is, hogy a férfiak (és általában az emberek) képesek hazudni, hamis ígéreteket tenni, lekicsinyelni a saját veszélyességüket és általában olyan szinten tudnak ragadozók lenni, amilyenre egy medve sem lenne képes.

A vita elindítója, a Call Me BK nevű TikTok-csatorna alkotója számos videóban megpróbálta megmagyarázni a férfiaknak, hogy a nők miért választanák a medvét és minden egyes újabb próbálkozás nevetséges, gyűlöletkeltő és logikátlan kommenteket váltott ki sokakból.

Voltak azonban olyan kommentelők, akik kiemelték, hogy ennek a kérdésnek nem az a célja, hogy a férfiakat ostorozzák. "Fontos beszélgetést indítottál el" - írta egy hozzászóló TikTokon. "Nemcsak vita alakult ki, hanem több anyukát is arra ösztönöztél, hogy fontos beszélgetéseket folytasson a fiaival. Ez a fajta dolog az, ami megváltoztathatja a jövőt".

Elindult a Naphire.hu YouTube-csatornája, iratkozzon fel a legfrissebb videóinkért!

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés