Hirdetés

Itt az ítéletidő, egyre durvább, amit az időjárás művel velünk

Garai Kitti portré Garai Kitti

Rengeteg csapadékra számíthatunk csütörtökön. Kezdetben eső jön, majd többfelé lehet havazás és havas eső.

Csütörtökön borult lesz az ég, csak a Tiszántúlon szakadozhat fel átmenetileg a felhőzet. Sok helyen várható csapadék, amely a Dunántúlon, a Duna mentén és az Északi-középhegységben egyre inkább havazás, havas eső, az Alföld legnagyobb részén döntően eső lehet. A hegyvidéki területek mellett - ahol akár vastagabb hóréteg is kialakulhat - síkvidéken a Dunakanyar-Zala/Somogy megye sávban van esély néhány cm-es olvadozó hóréteg kialakulására. A délkeleti megyékben egy-egy zivatar is kialakulhat - írja az Országos Meteorológiai Szolgálat. 

Késő délutánra szűnni kezd a csapadék, este már csak kevés helyen eshet. A Dunántúlon az északi, míg az Alföldön a délnyugati szelet kísérik erős széllökések. A legmagasabb nappali hőmérséklet általában 0 és 5, az Alföldön többnyire 5 és 10 fok között valószínű, de a keleti, délkeleti határ mentén 11, 12 fok is lehet. Késő estére -3 és +4 fok közé hűl le a levegő, nyugaton lesz a hidegebb, míg északkeleten enyhébb az idő.

A veszélyjelzésben azt írták, szerda estétől délnyugat felől újabb mediterrán ciklon csapadékzónája érkezik, melyből eleinte eső várható. Csütörtök hajnaltól azonban északnyugat felől az esőt a Dunántúlon, majd reggeltől a főváros térségében, valamint az Északi-középhegységben egyre nagyobb területen havas eső, havazás válthatja fel. 

Elsősorban a magasabban fekvő helyeken (~ 300 m felett) érdemi hótakaró kialakulása valószínű, kiemelten a Dunántúli-középhegység, Budai-hegység, Dunakanyar hegyei, Börzsöny térségében 10 cm-t is meghaladhatja a csütörtök estig lehulló friss hó mennyisége. Síkvidéken a fagypont körüli, kevéssel afölötti hőmérsékleti értékek miatt jóval bizonytalanabb a kialakuló hóréteg vastagsága, elsősorban Zala, Somogy, Veszprém, Komárom-Esztergom megyék, illetve a Dunakanyar térségében több cm-es olvadozó, tapadó hóréteg is összejöhet.

A Dunántúli-középhegységben az erős, olykor viharos északi szél hófúvást is eredményezhet.

Csütörtök napközben a keleti, délkeleti határvidék közelében a záporok mellett zivatarok is kialakulhatnak, melyekhez intenzív csapadék, erős, viharos széllökések (60-75 km/h), esetleg aprószemű jég társulhatnak.

Az északi, északnyugati irányba forduló szelet a Dunántúl nyugati felén viharos (~ 60-70 km/h-s) széllökések is kísérhetik. A 24 óra alatt lehulló csapadék mennyisége csütörtökön az északnyugati határvidék kivételével nagy területen 10-20 mm között, hozzávetőlegesen a Kaposvár-Miskolc városok sávjában lokálisan akár 20 mm felett is alakulhat.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés