Hirdetés

Mattolták a magyarok az Orbán-kormányt: több áramot termelnek, mint Paks

Nap Híre portré Nap Híre

A magyar háztartások mostanra több áramot termelnek, mint a Paksi Atomerőmű. 

Több mint 255 ezer háztartási méretű naperőmű üzemel már Magyarországon – közölte az Energiaügyi Minisztérium. A tárca Facebook-posztjában arról ír, hogy a főként családoknál működő rendszerek száma novemberben lépte át a negyedmilliót, az év végéig pedig már 255 ezer fölé kúszott a szám, ami a 2010-es évek végéhez képest ez jócskán több mint négyszeres bővülést jelent. 2023-ban minden eddigi esztendőnél nagyobb mértékben, 85 ezerrel nőtt az 50 kW alatti naperőművek száma – írja a Hvg

A posztban azt is megjegyzik, hogy ilyen bővüléssel maguk sem számoltak: korábban 2030-ra valószínűsítették a 200 ezres szint elérését. A kiserőművek összkapacitása is figyelemreméltó: az összes beépített teljesítménye kevesebb mint 1500 megawattról egyetlen év alatt 2300 megawatt fölé nőtt, ami a teljes hazai naperőművi kapacitásnak már több mint 40 százalékát teszi ki - írják. 

Ez már önmagában meghaladja egyébként a paksi atomerőmű blokkjai által termelt kétezer megawatt teljesítményt.

A tárca beszámol arról is, hogy a héten indította el legújabb pályázatát energiatárolóval kiegészített háztartási méretű napelemes kiserőművek telepítésének támogatására. A pályázatra már az első nap 17 ezren jelentkeztek, a pályázók szó szerint megakasztották az Ügyfélkapu informatikai rendszer működését.

via atv.hu

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés