Hirdetés

Nem hiszünk a szemünknek: Matolcsy átveri a nyugdíjasokat?

Szabó Bianka portré Szabó Bianka

Szakértők kongatják a vészharangot a magyar nyugdíjrendszerrel kapcsolatban, úgy látják ugyanis, hogy nagy a baj. 

Szakértők támasztják alá, hogy gondok vannak a magyarországi nyugdíjrendszerrel, de korántsem az a baj, amit Matolcsy György állít a gyermeket nevelő nők esetében.

Simonovits András nyugdíjszakértő szerint a nyugdíjak „elszabadultak”, reálértékben évente tíz százalékot emelkednek az előző évi induló ellátásokhoz képest. Ez igazságtalan a régebben visszavonultakkal szemben, ahogy az is, hogy a jelenlegi infláció mellett csak egyszer kötelező az évközi emelés, pedig legalább háromhavonta kellene korrigálni - írja a Népszava.

Viszont az, amit Matolcsy György a Magyar Nemzeti Bank (MNB) elnöke mond, a szakértő szerint szemfényvesztés és csak arra jó, hogy elterelje a figyelmet a valódi problémáról. A jegybankelnök a Parlamentben egy azonnali kérdésre adott válaszában úgy fogalmazott, hogy egyetért azzal, hogy nem igazságos, és nem fenntartható, hogy a két gyermekes anyukák nyugdíja 15 százalékkal, a három gyermekeseké pedig 20 százalékkal alacsonyabb az átlagnyugdíjasokénál. 

Az MNB ezzel kapcsolatban csak annyit válaszolt, hogy „Matolcsy György Parlamentben elmondott válaszán kívül az MNB nem kíván további magyarázó információval szolgálni a témában.”

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés