Hirdetés

Ön szerint Matolcsyék miért művelik ezt a forinttal?!

Horváth Fanni portré Horváth Fanni

A korábbi mélyrepülés után a forint nemrég újra elérte a csúcsát, ami az a szint, amely a koronavírus-járvány alatt az akkor örökös mélypont volt.

Igencsak eseménydússá vált a forint piaca az utóbbi időben. Tavaly négy gyengülő év után szabadesésre váltott, a világ egyik legtöbbet veszítő valutája lett, azonban a jegybank beavatkozott, és meglehetősen magasra emelt kamatokkal fékezte meg a folyamatot - jelentette a Napi.

A lap kiemelte, a legrosszabb, 430 euró fölötti árfolyamnál jött a fordulat, majd stabil erősödésbe kezdett a hazai deviza. A folyamat az év elején folytatódott, már több fundamentum is segítette a forintot.

A tavasz elején már 372-es eurónkénti értéket is látni lehetett, majd bedőlt a Silicon Valley Bank és a Credit Suisse is becsődölt. A hirtelen pánik hatására a forint ismét összeomlott, és ismét 4-essel kezdődött a jegyzés. Innen azonban sikerült összeszednie magát, és ismét 400 forint alá küzdötte magát a magyar fizetőeszköz.

A jegybank sokat tett azért, hogy az erősödés újra stabil legyen, ugyanis a Magyar Nemzeti Bank kamatdöntő ülése után Virág Barnabás alelnök kiemelte, a magas kamatok a forint árfolyamának stabilitását biztosítják, amíg szükséges.

Ehhez még egy adat is járult, miszerint a külkereskedelmi áruforgalmi mérleg többletes lett, az energiaárak és immár a gabona ára is a háború előtti szintre kerültek, vagyis a külső körülmények is javulnak. Mindez pedig elegendő volt ahhoz, hogy a héten a forint elérje, sőt meghaladja a március eleji csúcsot.

Ráadásul az elért eurónkénti 370-es szint igen fontos érték, mivel a nagy 2020-as gyengülés után a 345-370 közötti sávban mozgott az árfolyam a háború kezdetéig, így ha ezt erős irányba átlépi, akár vissza is kerülhetett volna ebbe a sávba.

Kedden viszont Virág Barnabás szavai ismét befolyásolták a piacot, miután az alelnök egy interjúban arról beszélt, hogy a kamatfolyosó felső szélét, amely épp a forint védelme miatt került extrém magasra, már lejjebb lehet hozni, épp a javuló a helyzet miatt.

Ezzel akár meg is nyugtathatta volna a piacot, azonban amikor egy ilyen technikailag fontos szintet ér el az árfolyam, akkor onnan először könnyebben fordul vissza, mivel az ellenállást jelent. Így a hírre ismét gyengülni kezdett a forint, 370-ről 378 fölé nőtt az euró értéke, és a hét folyamán 376-379 között is maradt. Jelenleg a folyosó alsó széle 12,5 százalék, a felső 25 százalék, miközben az alapkamat 13 százalék.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés