Hirdetés

Matolcsy György megnevezte a közellenséget: az MNB harcol ellene

Garai Kitti portré Garai Kitti

Kedden tartotta kamatdöntő ülését a Magyar Nemzeti Bank (MNB). A jegybank a piaci várakozásokkal összhangban nem változtatott a jegybanki alapkamat 13,0 százalékos szintjén. A kamatfolyosót azonban tovább szűkítette, a felső szélét 20,5 százalékról 100 bázisponttal, 19,5 százalékra csökkentette. Az ülés után Matolcsy György sajtótájékoztatott tartott, ahol a közellenséget is megnevezte. 

Matolcsy úgy fogalmazott, továbbra is az infláció a közellenség, így az elsőszámú cél a 24%-os infláció elleni harc, hiszen az még mindig háromszorosa az európai átlagnak és a régiós orszéágokénál is tíz százalékponttal magasabb. A jegybank elöke szerint a kormány és a jegybank csakis közösen győzhetik le az inflációt. 

Beszélt arról is, hogy az államháztartási egyensúly elromlása egy specifikus és sajnálatos ok a magyar infláció mögött. Szerinte vannak olyan magyar okok, melyen az elején jól hatnak az inflációra, de utána a megugrását okozzák: ilyenek az ársapkák és egyéb intézkedések - írja a Portfolio.

Ezért is javasoljuk a kormánynak, hogy ezeket az ársapkákat minél előbb vezesse ki és vezessen be szigorúbb felügyeleti rendszert

mondta az MNB elnöke. 

"Az általános inflációs környezet, az ársapkák, valamint a 2022-es indokolatlan magas költsévetési hiány okozták a magyar infláció megugrását. Az infláció természete pedig olyan, hogy a gyors megugrás után nehezen jön vissza" - szögezte le. 

Matolcsy azt ígérte, folytatják a magyar jegybank monetáris politikájának szigorú, következetes harcát. "Sem a 24%-os, sem a 14%-os, sem a magas egyszámjegyű infláció nem fogadható el" - hangsúlyozta.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés