Hirdetés

Május elsejétől rengeteg magyar élete megváltozott

Garai Kitti portré Garai Kitti

A hétfői napon rengeteg intézkedés érvénybe lépett, ami gyökerestől megváltoztatja a magyar emberek mindennapjait. 

A hónap első napja többek között egy új bankot, új buszjáratot, egy rendkívül kedvező bérlettípus bevezetését, valamint a maszkviselés eltörlését is meghozta hazánkban - írja az mfor.hu. Mutatjuk a részleteket. 

Búcsút inthetünk a maszkoknak

Hivatkozás másolása

Az országos tisztifőorvos a hétfői nappal visszavonta a kötelező maszkviselésre vonatkozó határozatot, mostantól az egészségügyi és a szociális intézményekben sem kötelező maszkot hordani. Az NNK erről kiadott tájékoztatása szerint ugyanakkor a kórházigazgatók saját hatáskörben továbbra is dönthetnek a kórházat vagy a kórházon belül bizonyos osztályokat érintően a kötelező maszkhasználatról.

Jóval olcsóbban utazhatunk májustól

Hivatkozás másolása

Hétfőtől érvényesek az ország- és vármegyebérletek, amivel akár országszerte utazgathatunk kedvező áron. Az elsőként Orbán Viktor évértékelőjében bejelentett bérlettípusok 9450, illetve 18 900 forintba kerülnek, és a MÁV-Start, a Volánbusz, a MÁV–HÉV vagy a GYSEV járatain korlátlan utazást biztosítanak a feltüntetett területen belül.

Életbe léptek a változások az állami közlekedési cégek vezetésében

Hivatkozás másolása

Lázár János építési és közlekedési miniszter komoly változásokat eszközölt a MÁV, a MÁV-Start, valamint a Volánbusz vezetésében. Hétfőtől a MÁV igazgatóságának elnöke Lepsényi István – a Magyar Suzuki korábbi vezérigazgatója, a Hidrogén Szövetség elnöke lett. A MÁV-Start igazgatóságának elnöke Barna Zsolt – a Waberer’s International vezérigazgatója lett. A Volánbusz igazgatóságának elnöke pedig Vida József bankár lett. De május elsejével egyébként a cégek igazgatósági tagjai között és a felügyelőbizottságokban is változások történtek. 

Itt van az MBH Bank

Hivatkozás másolása

Az MKB Bank és a Takarékbank fúziójából létrejött az ország második legnagyobb hazai tulajdonú pénzintézete, az MHB Bank, amely egységes arculattal működik tovább. A folyamat része az informatikai rendszerek átállítása is, amelynek keretében az MBH ügyfelei már csütörtök óta, egészen keddig részleges és teljes bankszünnapokkal szembesülhetnek. Az átállás nem érinti a plasztik betéti és hitelkártyás vásárlást, valamint a kereskedői kártyaelfogadó szolgáltatást, az ügyfelek fizetési számlaszáma sem változik, és a használatban lévő, érvényes bankkártyákat ugyanúgy használhatják tovább az érintett ügyfelek - írja a lap. 

A mezőgazdaságban is történtek változások

Hivatkozás másolása

Tavaly elfogadta az Országgyűlés azt a törvénymódosítást, ami a termőföld adásvételi szerződések kamarai vizsgálatának szempontrendszerében az ellenérték vizsgálatakor új módszert vezet be. A módosítással május elseje után a föld vételárának vizsgálatakor az eddigi hozamszámítás módszerét felváltja, a helyben szokásos átlagos forgalmi értékkel való összehasonlítás módszere. 

A gyakorlatban ez az jelenti, hogy a zerződő felek meg kell, hogy ismerjék a tárgyévet megelőző naptári évben kialakult helyben szokásos átlagos forgalmi értéket, ezért ez az adat a Kamara honlapján egy tényeken alapuló, nyilvános és bárki számára elérhető adatbázisban elérhető mától. Ha a vételár több 10 százalékban eltér ettől, ezt a szerződésben szövegesen meg kell indokolni.

Változások a fővárosban

Hivatkozás másolása

Hétfőtől új buszjárat közlekedik Budapesten: közvetlen járat köti össze a belvároson keresztül a XII. és a XIII. kerületet: hétköznap 210-es jelzéssel a Gyöngyösi utca és a Svábhegy, hétvégén és ünnepnapokon 210B jelzéssel a Gyöngyösi utca és a Normafa között új buszjárat közlekedik. A BKK közlése szerint a buszok Angyalföld és a Királyhágó tér között a 105-ös, onnantól a 212-es busszal járnak közös útvonalon.

Új parkolási zóna is lett május 1-jétől. A zugloiparkolas.hu oldalon elérhető információk szerint hétfőtől Zuglóban új, fizetős parkolási terület jött létre, a Fogarasi út – Nagy Lajos király útja – Bánki Donát utca – Padlizsán utca – Kerepesi út által határolt zónában. Az övezetben a munkanapokon 8-18 óráig fizetendő várakozási díj 300 forint/óra.

Végül szintén hétfőtől lépett életbe az a szabály a GYSEV által üzemeltett vonalakon, amelynek alapján mostantól a személyvonatok csak akkor állnak meg a megállóhelyeken, ha le- vagy felszálló utas van – az intézkedés az InterCity-ket nem érinti. A leszállási szándékot a megállóhely előtt az erre felszerelt gombbal kell jelezni, míg a felszállókat arra kéri a vasúttársaság, hogy a peronon jól látható helyen várakozzanak.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés