Hirdetés

Maine-i mészárlás: a hadsereg is tudta, hogy valami nincs rendben az elkövetővel

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Alkalmatlannak ítélték rá, hogy fegyvert birtokoljon vagy lőszert kezeljen, és még a maine-i nemzeti gárda is komoly figyelmeztetést adott ki Robert Carddal szemben.

Már három hónappal a tragédia előtt az amerikai hadsereg kijelentette, hogy nem szabad fegyvert adni Robert Card tartalékos kezébe - írja a BBC. A férfi múlt szerdán a Maine államban lévő Lewiston városában tömeges lövöldözésbe kezdett, 18 embert lőtt agyon. Menekülése során öngyilkosságot követett el.

Most kiderült, hogy júliusban a hadsereg azt mondta róla, hogy a “jóléte miatti aggodalmak miatt nem bevethető”. Card 14 napot töltött egy pszichiátriai egészségügyi intézményben, mielőtt kiengedték.

Egy maine-i lőfegyverbolt tulajdonosa, Rick LaChapelle a New York Times-nak és az ABC News-nak elmondta, a 40 éves gyanúsított augusztus 5-én lépett be az üzletébe, hogy átlvegye az interneten vásárolt hangtompítóját. Viszont a vásárlás során ki kellett töltenie egy űrlapot, amiben rákérdeztek arra is, kezelték-e valaha pszichiátriai intézményben. Miután a férfi erre igennel felelt, a bolt munkatársai közölték Carddal, hogy nem jogosult a hangtompító megvásárlására.

A férfit azért kezelték júliusban, mert hangokat és fenyegetéseket hallott, hogy lövöldöznek.

Ugyanebben a hónapban döntött úgy a hadsereg, hogy Card "nem bevethető a jóléte miatti aggodalmak miatt" - mondta Ruth Castro alezredes, a hadsereg szóvivője hétfő este. Cardot a hadsereg arra is alkalmatlannak ítélte, hogy fegyvert birtokoljon vagy lőszert kezeljen. Castro alezredes elmondta, hogy a Hadsereg Tartalék Parancsnoksága "többször is megpróbált" kapcsolatba lépni Carddal.

Joel Merry Sagadahoc megyei seriff hétfő esti nyilatkozatában elmondta, hogy májusban Card családtagjai keresték meg irodáját, akik aggódtak a mentális egészsége és a fegyverekhez való hozzáférés miatt.

Úgy tudni, a maine-i nemzeti gárda még szeptemberben figyelmeztetést adott ki Carddal kapcsolatban, mondván, hogy attól tartanak, hogy "tömeges lövöldözést fog elkövetni”.

A figyelmeztetés egy másik incidens után érkezett, amikor Card állítólag ököllel megütötte barátját - egy katonatársát - vita közben, és megfenyegette az amerikai hadsereg Maine állambeli Saco-i bázisát.

Az eset nagy vitát váltott ki, ugyanis Maine államban 2019-ben fogadták el a “yellow flag” (sárga zászló) törvényt, ami alapján több lépésből áll az az intézkedés, amelynek a végén a hatóságok elvehetik valakitől a fegyvereit, akiről úgy ítélik meg, hogy veszélyt jelent önmagára vagy másokra. Ezt a jogszabályt a “red flag” (vörös zászló) törvény enyhébb változatának tekintik, amely kevesebb eljárási lépést tartalmaz annak érdekében, hogy a bíróság elrendelje valakitől a lőfegyver ideiglenes elvételét.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés