Hirdetés

Magyarországot a veszélyeztetett országok közé sorolták - ezért

Garai Kitti portré Garai Kitti

Az EU aszályügyi szervezetének (Global Drought Observatory) jelentésében Magyarország is a veszélyeztetett országok közé tartozik. Magyarország mellett Olaszországban, Spanyolországban, Portugáliában, Franciaországban, Németországban, Hollandiában, Belgiumban, Luxemburgban, Romániában, Észak-Szerbiában, Ukrajnában, Moldovában, Írországban és az Egyesült Királyságban romlott tovább az aszályhelyzet augusztusban. 

A jelentés összegezte a kontinensen nyáron tapasztalt aszályhelyzetet. Eszerint Európa 47 százalékán figyelmeztetést adtak ki az aszály miatt, további 17 százalék pedig riasztási fogokozban van. A GDO összegzésében a figyelmeztetés fő feltétele a kiszáradt talaj, riasztás pedig akkor teljesül, amikor a tartós vízhiány már a növényzetre is komoly hatást tett.

Az Európai Bizottság szerint az előzetes adatok alapján a jelenegi aszály Európa elmúlt 500 évében a legsúlyosabbnak tűnik. Mariya Gabriel kutatásért felelős biztos úgy véli, a tartós hőhullám és a vízhiány példátlan krízishelyzetet teremtett az egész EU vízkészletében. 

"A átlagnál érezhetően rosszabb erdőtűzszezont tapasztalunk, és ez jelentős hatással van a növénytermesztésre. Az éghajlatváltozást kétségtelenül évről évre jobban érezhetjük” – tette hozzá. 

Az EU előrejelzése szerint az előző öt év átlagához képest idén a szemes kukorica betakarított mennyisége 16 százalékkal, a szójababé 15 százalékkal, a napraforgóé pedig 12 százalékkal lesz kevesebb az unióban.

A jelentés figyelmeztet arra is, hogy Európa szinte valamennyi folyójának valamilyen mértékben csökkent a vízszintje vagy akár ki is száradt. Ez a vízi közlekedés mellett leginkább az amúgy is válságban lévő energiaszektort sújtja. A dokumentum szerint a vízenergia felhasználása 20 százalékkal csökkent az aszály miatt.

"A súlyos aszályhelyzet augusztus elejétől tovább terjedt és súlyosbodott. Az aszályos állapotok a Földközi-tenger mentén novemberig is eltarthatnak" - idézte a dokumentumot a Telex.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés