Hirdetés

Itt van az összes magyarországi rendőrgyilkosság dátum szerint

Nap Híre portré Nap Híre

Csütörtök éjjel három intézkedő rendőrt késsel sebesített meg egy támadó Újbudán, egyikük, Baumann Péter rendőr főtörzsőrmester belehalt sérüléseibe. Az MTVA kiadott egy cikket anyaga az elmúlt évtizedekben rendőrök ellen elkövetett halálos támadásokról.

A budapesti rendőröket csütörtök este tíz után riasztották az XI. kerületbe, egy Lecke utcai társasházhoz, ahol egy férfi beszakította a szomszédja ajtaját, hogy bejusson oda. Az egyenruhások megerősített létszámban érkeztek a helyszínre, hogy megfékezzék az őrjöngő férfit, ám az a rendőrökre támadt. Egyikük olyan súlyos sérüléseket szenvedett, hogy később életét vesztette. Az elkövető elfogásáról azóta már videó is előkerült.

Az MTI összeállítása egészen 1990 előttre nyúlik vissza az első eset 1988-ban történt. 

1988. november 2. - Miskolcon, az Avas-déli lakótelepen egy bolti lopáson ért 22 éves férfi rátámadt az önkéntes rendőrökre. Az egyik megütött rendőr elesett és beütötte homlokát a járdába, sérüléseibe a kórházba szállítás közben belehalt.

1988. november 4. - A budapesti Fehérvári úton közlekedő 47-es villamoson több fiatal megtámadta a garázda magatartásuk miatt fellépő Bukszár Tibor rendőr főtörzsőrmestert. A polgári ruhában utazó, de rendőr mivoltát felfedő férfit az egyik megállóban lelökték a járműről, majd az egyik 16 éves fiú a tőle elvett fegyverrel hátulról halálosan megsebesítette.

1992. szeptember 13. - Vácott Máté András rendőr zászlós üldözőbe vett két autólopással próbálkozó fiatal férfit, akik egyike rátámadt és két késszúrással meggyilkolta.

1994. január 2. - Veszprémben a tanulmányi szabadságát töltő Kovács Károly rendőr főhadnagy, a városi kapitányság egyik bűnügyi vezetője egy szórakozóhelyen szóváltásba, majd verekedésbe keveredett a személyzettel, akik halálra verték.

2001. július 28. - Gödöllőn egy autós halálra gázolta az őt igazoltatni akaró Kiss Tamás rendőr őrmestert, majd áldozatát cserben hagyva elhajtott a helyszínről.

2003. május 13. - A főváros II. kerületében a rendőrség egyik speciális alakulata megkísérelt elfogni egy villa kirablására készülő bűnözőt. A férfi a felszólításra nem adta meg magát és közvetlen közelről többször rálőtt Borsos József rendőr századosra, aki a helyszínen belehalt sérüléseibe, de maga is életveszélyesen megsebesítette támadóját.

2004. szeptember 25. - Feltehetően családi konfliktus miatt lőtt rá egy rendőrre Salgótarjánban egy férfi engedéllyel tartott sörétes vadászfegyverével. A rendőr a kórházban belehalt sérüléseibe.

2008. február 11. - Esztergomban egy családi viszályhoz riasztott rendőr járőrre lőtt rá egy 56 éves férfi engedély nélkül tartott pisztolyával. A rendőrök egyike, Borbély Zoltán zászlós a helyszínen meghalt.

2010. július 23. - Budapesten egy közúti ellenőrzés elől menekülő autós a Keleti pályaudvarnál a megállítására keresztbe állított rendőrautót látva hátramenetbe kapcsolt és halálra gázolta az őt üldöző rendőrautóból elfogására kiszálló Radovic Dusán rendőr zászlóst.

2010. augusztus 4. - Alsóörsön egy gépkocsi igazoltatása közben egy másik autóból többször rálőttek Gamauf János rendőrre, aki a helyszínen életét vesztette, a golyók végeztek az ellenőrzött jármű egyik utasával is. A tettes a bűncselekmény helyszínétől nem messze öngyilkosságot követett el.

2012. október 11. - A Csongrád megyei Apátfalván egy osztrák férfi, aki előzőleg Hummer terepjárójával leszorított az útról egy traffipaxos rendőrautót, szándékosan halálra gázolta az őt megállítani akaró motoros járőrt, Kenéz Imre törzszászlóst.

2016. október 26. - A Győr megyei Bőny községben a Magyar Nemzeti Arcvonal nevű hungarista szervezet egyik alapítója engedély nélkül tartott gépkarabélyával többször rálőtt a Nemzeti Nyomozó Iroda két munkatársára, akik házkutatást akartak nála tartani. Az egyik golyó megölte Pálvölgyi Péter őrnagyot.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés