Hirdetés

Nyugdíjasok figyelem! Újabb pluszpénzt kaphatnak hamarosan

Barsi Zoltán portré Barsi Zoltán

Az ország fele ezt figyeli

Hivatkozás másolása

Még a 2022-es évre is nyugdíjkiegészítésben reménykednek a nyugdíjasok, ráadásul december 22-én megjelenik Matolcsy Györgyék inflációs jelentése, ami alapján a kormány bejelentheti a 2023-as emelés mértékét - írja a Népszava.

Az Orbán-kormány egyelőre bőszen hallgat arról, mit terveznek a nyugdíjasok pénzével jövőre, a nyugdíjas szervezetek azonban minimum 15 százalékos emelésben reménykednek. Véleményük szerint ez biztosítaná a járandóság reaálértékének megtartását, noha az infláció már a 22 százalékot is meghaladta.

Ebből következik, hogy mindez csak akkor valósulhat meg, ha az idei infláció még el nem számolt részét is kifizetnék az időseknek - mondta Juhász László, a Magyar Szakszervezeti Szövetség nyugdíjas tagozatának elnöke.

Juhász László elmondta, a novemberben kifizetett nyugdíjkiegészítés, amivel együtt idén összesen 14 százalékkal emelték meg az ellátások összegét, csak augusztus végéig vette figyelembe a drágulás mértékét, mert a törvény így rendelkezik. Az ezt követően mért infláció alapján ugyanakkor a nyugdíjas szervezetek számítása szerint év végéig még az ellátások további 1-2 százalékos növekedésével kellene kalkulálni, azaz ennyi plusz emelés kellene - olvasható a lap cikkében.

Óriási bajban vannak a nyugdíjas magyarok, mivel nem elég mindenre a nyugdíjuk. Az Eurostat adatai rámutattak: 2021-ben az egyedül élő 65 év felettiek 43,4 százaléka egyáltalán nem tudott volna megbirkózni egy váratlan kiadással. A statisztika szerint 2017-ben, '18-ban és '19-ben ez az arány még 31-33 százalék körül mozgott, 2020-ra viszont a 65 év feletti egyedülállók 46,5 százalékát érintette a probléma. 

A nyugdíjjal kapcsolatban korábban megírtuk, hogy noha a decemberi járandóság hamarabb érkezik, utána sokáig nem kapnak pénzt az idősek. 2023-ban az első apanázs csak január 12-én jön majd, addig pedig valahogy ki kell húzni. Érdemes átgondolni a költekezést, pont ezekben az inflációval terhelt időszakban.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés