Hirdetés

Itt a baj! Nagy pofont kaphatnak a nyugdíjasok 2023-ban

Somló-Bakos Dalma portré Somló-Bakos Dalma

Nyugdíj. Az egyik legfontosabb kérdés év végén. Csaknem 20 százalékos infláció várható 2023-ban, de ha a nyugdíj összegét nézzük, az nem fog ilyen mértékben emelkedni január 1-jétől.

Nehéz évük lehet a nyugdíjasoknak 2023-ban
Nehéz évük lehet a nyugdíjasoknak 2023-ban MTI

Kedvezőtlen inflációs folyamatokkal számol 2023-ra a jegybank, a frissen közzétett inflációs jelentésében ugyanis 11,5-14 százalékról 15-19,5 százalékra emelte meg az átlagos inflációra vonatkozó előrejelzését, ami befolyásolja a nyugdíjak megállapítását és azt, hogy mennyi havi nyugdíjjal számolhatnak az idősek. 

A kormány azonban még a korábbi prognózis alapján 15 százalékkal számolt, így ilyen mértékben emeli meg a nyugdíjat és az öregségi nyugdíjat 2023-ban. De ha a Magyar Nemzeti Bank (MNB) előrejelzése alapján a magasabb számok valósulnak meg jövőre, akkor a nyugdíjasok hónapokon át fognak rosszul járni, mert a betervezett 15 százalékos nyugdíjemelésnél végül nagyobb lesz az átlagos infláció 2023-ban - írja a portfolio.hu.

Ráadásul a jövő év első hónapjaiban akár a 28 százalékot is elérheti az infláció, ami gyakorlatilag annyit jelent, hogy ebben az időszakban az infláció “felzabálja” a januári nyugdíjemelést. Vagyis ha a nyugdíjasok ugyanúgy fogyasztanak, vásárolnak, költekeznek, mint idén, a 15 százalékos emelésük sokkal hamarabb el fog fogyni a hónap végére. 

Pláne úgy, hogy az áremelkedés az élelmiszerárakat és a rezsit fogja a leginkább érinteni.

Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés
Hirdetés